ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Χιλή: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Ο απολογισμός από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη βόρεια Χιλή αυξήθηκε περαιτέρω χθες (4/4), Σάββατο, καθώς ανακοινώθηκε επισήμως πως 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αγνοείται η τύχη 125 άλλων, ενώ οι πληγέντες ανέρχονται σε 30.000.

Περίπου 2.700 πλημμυροπαθείς φιλοξενούνται σε καταφύγια, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε από το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών (Onemi).

Η περιφέρεια της Ατακάμα, 800 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο, ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο, καθώς σημειώθηκαν εκεί 17 ταυτόχρονες κατολισθήσεις αφού σφοδρές βροχοπτώσεις έλιωσαν τα χιόνια στην οροσειρά των Άνδεων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ ακύρωσε τη συμμετοχή της στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον Παναμά και έδωσε εντολή να αναπτυχθούν στην πληγείσα περιοχή χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί.

Η πρόεδρος επέστρεψε χθες επιτόπου και υποσχέθηκε πως η περιοχή θα ανοικοδομηθεί.

"Είμαστε εδώ μαζί σας, είμαστε από την αρχή και θα ανοικοδομήσουμε", διαβεβαίωσε η Μπατσελέτ έναν κάτοικο κοινότητας της περιοχής, ο οποίος της περιέγραφε την έκταση των ζημιών που έχει υποστεί το σπίτι του.

Οι ομάδες διάσωσης και ανοικοδόμησης έχουν ως τώρα επιτρέψει να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες και να διανεμηθοπύν εκατοντάδες τόνοι τροφίμων και προϊόντων απαραίτητων για την υγιεινή και την υγεία.

Η κυβέρνηση έστειλε επίσης στην περιοχή 89.000 δόσεις αντιγριππικού εμβολίου, 27.000 δόσεις αντιτετανικού εμβολίου και 7.600 δόσεις εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Α.

Παράλληλα με τις πλημμύρες, εξακολουθεί να ισχύει ο πορτοκαλί συναγερμός γύρω από το ηφαίστειο Βιγιαρίκα, που βρίσκεται στη νότια Χιλή και στις αρχές Μαρτίου σημείωσε μια σύντομη αλλά θεαματική έκρηξη.

Από τότε έχει επιβληθεί ζώνη αποκλεισμού πέντε χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο.

Η νότια Χιλή πλήττεται επίσης τις τελευταίες εβδομάδες από μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Σχετικές ειδήσεις