ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Νεπάλ: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ορειβατών στο Έβερεστ

Σεισμός Νεπάλ: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ορειβατών στο Έβερεστ

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», «τρέχω για να γλιτώσω». Με αυτά τα λίγα λόγια ορειβάτες που βρίσκονταν στο Έβερστ περίεγραψαν τα όσα έζησαν όταν προκλήθηκε χιονοστιβάδα μετά από τον ισχυρό σεισμό 7,9 Ρίχτερ που «χτύπησε» το Νεπάλ αφήνοντας πίσω τους μέχρι στιγμής περισσότερους από 100 νεκρούς.

Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία εγείρονται οι φόβοι για την τύχη όσων βρίσκονται στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου ένα μάλιστα χρόνο αφότου μία χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην περιοχή.

Ο ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν από τη Ρουμανία έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.

«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου» ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

«Ισχυρότατος σεισμός ταρακούνησε τον καταυλισμό βάσης στο Έβερεστ και έπειτα μια τεράστια χιονοστιβάδα» προσέθεσε ο ίδιος.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους» απηύθυνε έκκληση.

Τον Απρίλιο του 2014 μια χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών στο Όρος Έβερεστ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Associated Press από τη χιονοστιβάδα έχουν τραυματιστεί 30 ορειβάτες.

Σχετικές ειδήσεις