Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ ανακατέλαβε την κοινότητα Μάρτε

Newsroom Newsroom

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ ανακατέλαβε την κοινότητα Μάρτε

Ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι μέλη της Μπόκο Χαράμ εξεδίωξαν τον στρατό κι ανακατέλαβαν κοινότητες στις όχθες της λίμνης Τσαντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή ένας τοπικός αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες.

“Οι τρομοκράτες, περίπου 2.000, έφθασαν από διάφορες κατευθύνσεις την Πέμπτη και ενεπλάκησαν σε μάχες με στρατιώτες (που είχαν πάρει θέσεις) στην πόλη Κιρενόουα και στη γειτονική κοινότητα Μάρτε”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμάμου Χαμπίμπ, ένα στέλεχος της αυτοδιοίκησης που αναγκάστηκε να καταφύγει εξαιτίας της επίθεσης στην πόλη Μαϊντουγκούρι.
“Μάχονταν με τους στρατιώτες όλη τη νύχτα, και οι μάχες συνεχίστηκαν (χθες Παρασκευή), τρέποντας εκατοντάδες στρατιώτες σε φυγή”, πρόσθεσε.

Η εκδοχή αυτή συμπίπτει με εκείνη του Σέχου Νταν Μπάιουα, μέλους μιας τοπικής πολιτοφυλακής: “οι τρομοκράτες ήταν πάνω από 2.000. Είχαν όλων των ειδών τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, πολυάριθμες βόμβες (...). Κατάφεραν να σκοτώσουν πολλούς”, είπε.

Ένας πολιτικός από την περιοχή αυτή επιβεβαίωσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι οι αντάρτες ανακατέλαβαν την κοινότητα Μάρτε.

“Οι τρομοκράτες ήταν πάνω από 2.000 και ήταν τρελαμένοι (...). Οι στρατιώτες που είχαν αναλάβει την άμυνα της κοινότητας αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν (χθες) Παρασκευή, αφήνοντας τα χωριά στο έλεος των τρομοκρατών”, συνέχισε.

“Δεν μπορώ να υπολογίσω τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, αλλά χάσαμε πολύ κόσμο, διότι πολυάριθμοι κάτοικοι που είχαν προσφύγει στο Τσαντ και στο Καμερούν είχαν επιστρέψει αφότου η πόλη είχε ανακαταληφθεί από τον νιγηριανό στρατό”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση στην κοινότητα Μάρτε, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πως η πόλη έπεσε στα χέρια της Μπόκο Χαράμ. “Οι άνδρες μας υποχώρησαν για στρατηγικούς λόγους”, υποστήριξε.
Αυτή είναι η τρίτη φορά που η κοινότητα Μάρτε καταλαμβάνεται από τους ισλαμιστές: η πρώτη φορά ήταν το 2012, απελευθερώθηκε από το στρατό τον Ιούνιο του 2013, πριν ξαναπέσει στα χέρια της Μπόκο Χαράμ το 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved