ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Ενοχλημένος ο Ομπάμα με την πορεία των διαπραγματεύσεων

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Ενοχλημένος ο Ομπάμα με την πορεία των διαπραγματεύσεων

Την πρόθεση του Μπαράκ Ομπάμα να δώσει εντολή για την επιστροφή της διαπραγματευτικής ομάδας από την Βιέννη, εάν οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αποδειχθούν εποικοδομητικές, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Το γεγονός πως ήμασταν ξεκάθαροι για τις προσδοκίες μας για μια τελική συμφωνία σημαίνει ότι είναι απίθανο να συνεχιστούν οι συζητήσεις για πολλές ακόμη εβδομάδες. Αλλά ακόμη, δεν θα πρόκειται να κάνω εικασίες για το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Τζος Έρνεστ.

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι κάνουμε πραγματική πρόοδο», δήλωσε πάντως λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από τη Βιέννη. «Δεν θα βιαστούμε και δεν θα πιεστούμε». Προειδοποίησε όμως πως «δεν πρόκειται να κάτσουμε για πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας για να προσπαθήσουν να λύσουν τα «δύσκολα θέματα» που απομένουν.

«Υπάρχουν δύσκολα σημεία που απομένουν, αλλά όλα οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λοράν Φαμπιούς. «Εξαιτίας αυτών των συνθηκών, αποφάσισα να μείνω και να δουλέψω το βράδυ και αύριο το πρωί. Ελπίζω πως θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την χάραξη των μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν», σημείωσε προσθέτοντας:

«Υπάρχουν καλά σημεία, αλλά και δύσκολα σημεία που χρειάζονται ακόμη δουλειά»

«Εργαζόμαστε σκληρά, αλλά δεν βιαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, τονίζοντας πως θα παραμείνει στην Βιέννη όσο χρειαστεί.

«Αν δεν ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ώρες, δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN η εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ρoή Ειδήσεων