ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Παράταση της κατάπαυσης του πυρός

Συρία: Παράταση της κατάπαυσης του πυρός

Οι εμπόλεμες πλευρές στη Συρία συμφώνησαν να παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός σε μια πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και σε δύο σιιτικά χωριά στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες.

Η κατάπαυση του πυρός είναι η δεύτερη μέσα σε έναν μήνα στις περιοχές στις οποίες αντιπαρατίθενται ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ από τη μία πλευρά και οι αντάρτες από την άλλη. Τέθηκε σε ισχύ στις 6.00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταγράφει τα περιστατικά βίας στη σύγκρουση, ανέφερε πως νωρίς σήμερα η κατάσταση ήταν "ήρεμη" στην περιοχή.

Πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές δήλωσαν στο Ρόιτερς αργότερα πως η κατάπαυση του πυρός παρατάθηκε από δύο σε τρεις ημέρες.

Είπαν πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευκολύνουν την εκκένωση τραυματιών από την πόλη Ζαμπαντάνι και από τα χωριά Κεφράγια και αλ-Φούα στην επαρχία Ιντλίμπ, αρχής γενομένης την Παρασκευή.

Πηγή προσκείμενη στη συριακή κυβέρνηση ανέφερε πως οι συνομιλίες συνεχίζονται για άλλα θέματα, περιλαμβανομένης μιας αποχώρησης των μαχητών από τη Ζαμπαντάνι και της εκκένωσης αμάχων από τα χωριά.

Των διαπραγματεύσεων ηγείται από την πλευρά των ανταρτών η Άχραρ αλ-Σαμ, μια σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση. Οι τοπικές συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός αφορούν περιοχές της δυτικής Συρίας, μακριά από τα κυριότερα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικές ειδήσεις