ΚΟΣΜΟΣ

Απουσία της Ελλάδας η Διάσκεψη για το προσφυγικό στη Βιέννη

Απουσία της Ελλάδας η Διάσκεψη για το προσφυγικό στη Βιέννη

Στη σκιά της νέας τραγωδίας στην Αυστρία, όπου δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε σταθμευμένο φορτηγό, διεξάγεται η Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα το προσφυγικό.

Παρουσία των βαλκανικών χωρών και υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά – όλως παραδόξως – απουσία της Ελλάδας που αποτελεί κομβικό σημείο στο δρόμο των προσφύγων προς την Ευρώπη και επωμίζεται, από κοινού με την Ιταλία, το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό βάρος, εν μέσω οικονομικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα το προσφυγικό.

Το ήδη δραματικό κλίμα λόγω του διογκούμενου κύματος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ήρθε να επιβαρύνει άλλη μία τραγωδία, αυτή τη φορά στην Αυστρία, όπου εντοπίστηκε φορτηγό, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν 20 έως 50 πτώματα μεταναστών.

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στη Βιέννη, υπερθεματίζοντας για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να μεριμνήσει για την ειρήνη σε χώρες που επικρατεί πόλεμος.

Εν τω μεταξύ, προσερχόμενος στις συνομιλίες ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την Deutsche Welle, είπε ότι η Γερμανία αποφάσισε προ ημερών να βοηθήσει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, προσφέροντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής μέριμνας για τους πρόσφυγες, χορηγώντας παράλληλα ποσό ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ σε Σερβία και Σκόπια.

Σχετικές ειδήσεις