ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να κάνει τα «στραβά μάτια» για τη Μέση Ανατολή

Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να κάνει τα «στραβά μάτια» για τη Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «μεγάλης έκρηξης» και η ανάγκη για διεθνή συνεργασία είναι απαραίτητη όσο ποτέ, αν θέλει κανείς να λύσει το ζήτημα των προσφυγικών ροών, όχι κρατώντας το «μακριά από το σπίτι του κι όπου θέλει ας είναι» αλλά λύνοντας το αίτιό του. Το αίτιο για τις τεράστιες προσφυγικές ροές που δίχασαν την Ευρώπη και ουσιαστικά τινάζουν στον αέρα τον προσδιορισμό της ως Ένωση είναι οι εμφύλιοι και θρησκευτικοί πόλεμοι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ

της Σοφίας Βεργοπούλου

Το Ισλαμικό Κράτος και οι κλώνοι της Αλ Κάιντα σκοτώνουν τελετουργικά ενώ την ίδια στιγμή στη Συρία οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στη Συρία. Οι θηριωδίες που διαπράττονται δημοσιοποιούνται και προκαλούν τον αποτροπιασμό του «πολιτισμένου» κόσμου. Μέχρι το πρόβλημα να χτυπήσει την πόρτα του.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται εν μέσω αυτών των συγκρούσεων συρρέουν πλέον κατά χιλιάδες στην Ευρώπη, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Γιατί; Γιατί φοβούνται ότι αν μείνουν στις χώρες του θα πρωταγωνιστήσουν ως θύματα σε ένα ακόμη αποτρόπαιο video του Χαλιφάτου. Από τη Συρία μέχρι τη Νιγηρία, το Καμερούν και το Ιράκ οι άνθρωποι δεν έχουν μέλλον. Η Συρία και το Ιράκ βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης.

Η ανάγκη για «αμυντικά βήματα», αλλά και μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία αναφορικά με το θέμα της Συρίας υπογράμμισε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, προειδοποιώντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «μεγάλης έκρηξης». Η διεθνής κοινότητα παρέμεινε αδρανής για καιρό και απλώς παρατηρούσε τη συριακή κρίση, επισήμανε ο Ίσινγκερ λέγοντας χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Muncher Merkur ότι «Πριν από τέσσερα χρόνια κάναμε τα στραβά μάτια. Τώρα μαθαίνουμε με σκληρό τρόπο και κάπως αργά πως το να κάνουμε τα στραβά μάτια δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Και πως το να μην κάνουμε τίποτε έχει επίσης συνέπειες. Και ότι η σύγκρουση η οποία πιστεύαμε ότι αφορούσε τη Συρία τώρα έχει έρθει και χτυπά την πόρτα μας».

Σύμφωνα με τον Ίσινγκερ, η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης με τη Ρωσία και το Ιράν. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σε θέση να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη για μια ενδεχόμενη απαγόρευση πτήσεων πάνω και γύρω από τη Συρία. Όποιος δεν είναι προετοιμασμένος (για μια τέτοια συνεργασία) δεν θα πρέπει να εκπλαγεί όταν και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια πρόσφυγες φτάσουν στις χώρες μας.

Παρέμβαση της Ρωσίας

«Δεν αποσταθεροποιούμε εμείς την κατάσταση στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Δεν είμαστε εμείς που τις καταστρέφουμε και που καταστρέψαμε τα κυβερνητικά όργανα της εξουσίας, που δημιουργήσαμε ένα κενό γύρω από την εξουσία το οποίο γρήγορα καλύφθηκε από τους τρομοκράτες» δήλωσε χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του στη Συρία και της υποστήριξης προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον σε σχέση με την πρόσφατη ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού και ρώσων στρατιωτών στη βόρεια Συρία.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «αν η Μόσχα δεν είχε στηρίξει τη Συρία, τότε η κατάσταση στη χώρα θα ήταν ακόμη χειρότερη και από την κατάσταση στη Λιβύη και η ροή των προσφύγων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Kρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για την επίλυση της συριακής κρίσης και μια συνάντηση για τον σκοπό αυτό μεταξύ του ρώσου προέδρου και του αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πούτιν κάλεσε εκ νέου για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού κατά του ΙΚ, ο οποίος θα περιλαμβάνει επίσης τη Συρία και το Ιράκ. Προέχει να γίνουν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η προτεραιότητα σήμερα είναι η απαραίτητη ένωση των δυνάμεών μας κατά της τρομοκρατίας, γιατί διαφορετικά είναι αδύνατο να επιλυθούν άλλα δύσκολα και επιτακτικά προβλήματα, όπως το προσφυγικό.

ΗΠΑ: Θα μιλήσουμε όταν αποφασίσουμε ότι αυτό προάγει τα συμφέροντά μας

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να δούν τη Ρωσία να συμμετέχει εποικοδομητικά στη διεθνή συμμαχία που αντιμετωπίζει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, παρά να χτίζει τη δική της στρατιωτική παρουσία στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα, αλλά ότι θα προσπαθήσει να το κάνει όταν αποφασίσει ότι θα προάγει τα συμφέροντά μας.

Σχετικές ειδήσεις