ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» της Ελλάδας σε κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο

«Όχι» της Ελλάδας σε κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο

Με κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση διέψευσε τις φήμες περί κοινών περιπολιών με την Τουρκία στο Αιγαίο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου της καγκελαρίας για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο, η Ελλάδα ναι μεν θα συνεργαστεί με την Τουρκία αλλά η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και κατά συνέπεια της Ευρώπης είναι καθαρά εθνική υπόθεση.

Η ΕΥΡΩΠΗ «ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ» ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Όπως είπε ο κ. Κούτρας λέμε «Ναι» σε πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης οργανωμένα, σε τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή, αλλά ούτε συζήτηση για «καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

«Η Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Κούτρας «η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο Πολεμικό της Ναυτικό ή στις Ένοπλες Δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου», τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στη λύση». Η Ελλάδα είπε ο ίδιος «με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Σκληραίνει η στάση των Ευρωπαίων προς την Τουρκία

Αν η Τουρκία καταφέρει να μειώσει τη ροή των πρσφύγων, τότε θα υπάρξουν παραχωρήσεις εκ μέρους μας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν εδώ και εβδομάδες ζητά «γη και ύδωρ» προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση με τις προσφυγικές ροές.

Ο Ερντογάν φορώντας το ανθρωπιστικό του προσωπείο μίλησε για τις θυσίες της Τουρκίας και τη φιλοξενία που παρέχει σε εκατομμύριους σύριους πρόσφυγες, χωρίς βεβαίως να αναφερθεί στο ότι πρακτικά όσοι μένουν στους καταυλισμούς δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν νομίμως στην Τουρκία. Επιπλέον δεν φαίνεται να ξέρει αυτό για το οποίο βοά ο Διεθνής Τύπος. Οτι οι διακινητές αλωνίζουν στα παράλια της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν θεώρησε ότι το προσφυγικό και ο τρόμος των ευρωπαίων σχετικά με τον συνεχώς ογκούμενο αριθμό εισόδων μέσω των ελληνικών νησιών είναι μια καλή ευκαιρία για να απαιτήσει από την Ευρώπη την εξαίρεση των Τούρκων από τη θεώρηση βίζα για τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και το «ξεπάγωμα» της αίτησής της για ένταξη στην Ευρώπη.

«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία» έγραψε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στις εκκλήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη από την ΕΕ ώστε να καθορίσει «ασφαλείς ζώνες» στο βορρά.

Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων μεταναστών προς την Ευρώπη, είπε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου - το οποίο καθιστά χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου - και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

Η χρηματοδότηση

Αν και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεσμευθεί τα ποσά αυτά, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Από το 1,8 δισεκ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί να δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί μόλις 24,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. από τη Νορβηγία και την Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστρία μέχρι τώρα δεν έχουν συμβάλει καθόλου στο ταμείο αυτό, επισημαίνει η Welt.
«Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου προγράμματος καταπολέμησης της πείνας και του ταμείου για τη Συρία: τις μεγάλες δεσμεύσεις δεν ακολουθούν πράξεις. Όμως ο χρόνος πιέζει», τονίζουν από τις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε σε διάστημα τριών εβδομάδων 2,8 δισεκ. ευρώ για τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες, εκ των οποίων 500 εκατ. για την αντιμετώπιση της πείνας και άλλα τόσα για τη Συρία και 1,8 δισεκ. ευρώ στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική.
Όπως επισημαίνεται εξάλλου από υψηλόβαθμους κύκλους της ΕΕ προχωρά αργά και η κατασκευή κέντρων καταγραφής των προσφύγων, τα λεγόμενα hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού διότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους παρά μόνο εν μέρει και δεν έχει σταλεί επαρκής αριθμός ειδικών για την καταγραφή των προσφύγων στα νέα κέντρα.
Όμως αν δεν λειτουργούν κέντρα υποδοχής προσφύγων, δεν μπορούν να μοιραστούν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.

Στο μεταξύ η μειωμένη συνεισφορά των δυτικών κρατών στη χρηματοδότηση των προσφυγικών καταυλισμών στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σχετικές ειδήσεις