ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία πιέζει την Ευρώπη για το προσφυγικό

Η Τουρκία πιέζει την Ευρώπη για το προσφυγικό

Η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες θα είναι καθοριστική για το προσφυγικό ζήτημα, αφού και οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Η Τουρκία φιλοξενεί στα εδάφη της τουλάχιστον 2 εκατομμύρια σύριους πρόσφυγες και θεωρείται -όχι και αδίκως- η βασική πύλη για την είσοδο των προσφύγων στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αναμένεται να προσφέρει στους Τούρκους περισσότερη οικονομική βοήθεια για να στηθούν κι άλλοι καταυλισμοί στην Τουρκία. Ο Ερντογάν από την πλευρά του αναμένεται να πιέσει την Ευρώπη για πρωτοβουλίες που θα τερματίσουν τον πόλεμο στη Συρία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν πως αν οι συνθήκες στους καταυλισμούς βελτιωθούν τότε οι πρόσφυγες δε θα φεύγουν. Βασικό ζήτημα φυσικά είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η παροχή αδειών εργασίας. Μέχρι στιγμής, οι Σύριοι πρόσφυγες είναι πρακτικά αδύνατον να αποκτήσουν νόμιμη άδεια εργασίας στην Τουρκία.

Η Ευρώπη επίσης προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να απαιτήσει από την Τουρκία τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων και ουσιαστικά την ενεργή συμμετοχή της Frontex στα παράλια της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του επιχειρεί να διατηρήσει το κύρος του ενόψει των εθνικών εκλογών και φυσικά δεν προτίθεται να αφεθεί να τον στριμώξουν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων. Αυτό που όλοι αναμένουν είναι να απαιτήσει τη δημιουργία της ουδέτερης ζώνης -στην οποία όλως τυχαίως δραστηριοποιούνται και υπερασπίζουν οι Κούρδοι- για να στηθούν εκεί οι νέοι καταυλισμοί. Η πρότασή του μάλλον δε θα δίνει αποδεκτή.

Σχετικές ειδήσεις