ΚΟΣΜΟΣ

Δώδεκα «φονιάδες» τεθωρακισμένων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

Δώδεκα «φονιάδες» τεθωρακισμένων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

Σε μια ιδιαίτερα επιθετική κίνηση προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνοντας δώδεκα αεροσκάφη τύπου Α-10 Thunderbolt ΙΙ, τα οποία θεωρούνται «δολοφόνοι» τεθωρακισμένων, στην νότια Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, τα αεροπλάνα «δολοφόνοι» στάλθηκαν προκειμένου να ενισχυθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

Τα A-10 Thunderbolt ΙΙ είναι γνωστά για τη δυνατότητά τους να πλήττουν στόχους πετώντας κοντά στο έδαφος , αντικαθιστούν τα F-16 που είχαν ήδη σταλεί στην Τουρκία σε προσωρινή αποστολή.

Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα αναπτύχθηκαν επί Ψυχρού Πολέμου και είναι ιδανικά για την υποστήριξη επίγειων δυνάμεων, κάτι που συνάδει με το σχέδιο παροχής αεροπορικής στήριξης στις κουρδικές και αντικαθεστωτικές δυνάμεις που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές.

Το Πεντάγωνο επισημαίνει πως η Τουρκία είναι ένας «σημαντικός εταίρος» στον αγώνα κατά του ΙΚ, προσθέτοντας πως η χρήση των τουρκικών αεροπορικών βάσεων έχει ενισχύσει σημαντικά την αεροπορική εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών.

Σημειώνεται πως παλαιότερα η Ουάσιγκτον είχε απορρίψει το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών A-10 σε επιδρομές στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις