ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις της Διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Πιέσεις της Διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Στο Αμάν θα μεταβεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους τερματισμού του κύματος βίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, την επομένη μιας ημέρας που σημαδεύτηκε από ταραχές στις οποίες 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε κατοικία του παλαιστινίου ηγέτη στην ιορδανική πρωτεύουσα, όπου ο Κέρι πρόκειται να μεταβεί στη συνέχεια στα βασιλικά ανάκτορα για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Παλαιστινιακή Αρχή υφίστανται τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας η οποία ανησυχεί για μια ενδεχόμενη γενικευμένη ανάφλεξη.

Tο ταξίδι του Κέρι στο Αμάν πραγματοποιείται την ώρα που η Ρωσία και η Ιορδανία, σύμμαχος των ΗΠΑ, κατέληξαν σε συμφωνία για τον συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε χθες στη Βιένη κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης για τη συριακή κρίση. Η επίσκεψη Κέρι στην Ιορδανία είχε προγραμματιστεί πριν από την ανακοίνωση αυτή.

Στη Γάζα, νέοι που πετούσαν πέτρες συγκρούστηκαν και πάλι χθες με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο τείχος ασφαλείας που απομονώνει τον παλαιστινιακό θύλακα. Οι στρατιώτες απάντησαν με πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 65 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι και τέσσερις διασώστες, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατιωτών, κυρίως κοντά στη Χεβρώνα. Είκοσι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Μια Ισραηλινή και οι δύο μικρές κόρες της τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη, όταν το όχημά τους επλήγη από τη ρίψη βόμβας μολότοφ, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν καλέσει και πάλι χθες σε "ημέρα οργής", μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Αντίθετα, η κατάσταση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, μέσω της οποίας είναι δυνατή η πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών, δεν είχε καμιά σχέση με αυτήν της περασμένης εβδομάδας όταν εκατοντάδες ισραηλινοί αστυνομικοί έλεγχαν σχεδόν όλο τον κόσμο και απαγόρευσαν τη διέλευση στους άνδρες κάτω των 40 ετών. Χθες σχεδόν 25.000 μουσουλμάνοι μετείχαν στην προσευχή, ενώ ο συνήθης αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 15.000, δήλωσε ο σεΐχης Αζάμ αλ-Χατίμπ, επικεφαλής του ισλαμικού ιδρύματος που διαχειρίζεται την πλατεία.

Σχετικές ειδήσεις