ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: «Συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Κέρι: «Συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων

«Θα περιέγραφα τη συζήτηση ως μια συζήτηση που με έκανε να αισθανθώ σε κάποιο βαθμό μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσει να τεθεί κάτι επί τάπητος» προκειμένου να «αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να υπάρξει πρόοδος» επισήμανε ο Τζον Κέρι μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε ξενοδοχείο του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα».

Ο Γερμανός υπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι τόσο εκείνος όσο και ο Κέρι «απευθύνουν έκκληση και στις δύο πλευρές, τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, να κάνουν τα πάντα για να αποκλιμακώσουν την ένταση».

Σχεδόν 60 άνθρωποι, 49 Παλαιστίνιοι και 9 Ισραηλινοί, έχουν χάσει την ζωή τους από τις αρχές Οκτωβρίου σε αυτόν τον νέο κύκλο βίας στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να συναντηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, έναν σημαντικό παράγοντα για τη διευθέτηση της κρίσης. Το βασίλειο της Ιορδανίας είναι η χώρα που ελέγχει το ισλαμικό ίδρυμα που διαχειρίζεται την Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ βάση του status quo του 1967.

«Ανυπομονώ να συναντήσω τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο Αμπάς και ελπίζω (...) ότι θα μπορέσουμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού» προσέθεσε ο Κέρι.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απηύθυνε έκκληση να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες και τις «υποκινήσεις» αυτής της βίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.