ΚΟΣΜΟΣ

Πόλη-φάντασμα το Παρίσι: Ανατριχιαστική... ησυχία μετά το μακελειό

Πόλη-φάντασμα το Παρίσι: Ανατριχιαστική... ησυχία μετά το μακελειό

Την επόμενη της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο του Παρισιού, οι αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας συμβουλεύουν εκ νέου «τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Στο κέντρο της πόλης, μουσεία, βιβλιοθήκες, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές και μεγάλα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ στους συνήθως πολυσύχναστους δρόμους, από το πρωί επικρατεί τρομακτική ησυχία.

Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου ήταν ένα σχεδιασμένο και συνάμα «τυφλό » χτύπημα με στόχο την καθημερινή ζωή της πόλης.

Στο Stade de France 80.000 θεατές παρακολουθούσαν τον αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας, τη στιγμή που εκρήξεις ακούγονταν έξω από το γήπεδο.

Ελάχιστες στιγμές αργότερα, νέες αιματηρές επιθέσεις σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, ειδικά τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Ο κόσμος, μουδιασμένος, με νωπές ακόμα τις αιματοβαμμένες αναμνήσεις της 7ης Ιανουαρίου 2015, συζητά, δέκα μόλις μήνες μετά, για τις νέες επιθέσεις, ενώ η φράση «βρισκόμαστε σε πόλεμο » ακολουθεί ένα φρικτό repeat.

Στις συζητήσεις, η ανησυχία για το μέλλον και αναλύσεις –άλλοτε ισορροπημένες και ψύχραιμες, άλλοτε πάλι όχι – για τις πιθανές επιπτώσεις στη γαλλική κοινωνία. Μπορεί όμως να υπάρξει μια λογική εξήγηση σε μια παράλογη πράξη μίσους;

Την ίδια στιγμή, έξω από την αίθουσα του Bataclan, όχι πολύ μακριά από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, στους δρόμους μπροστά από τα κλειστά καταστήματα της οδού Charonne, αλλά και στην πλατεία République, αρκετός κόσμος συγκεντρώνεται, παρά τις εκκλήσεις των αρχών, για να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα.

«Ο φόβος είναι ο εχθρός μας», γράφει ένα από τα εκατοντάδες ανώνυμα σημειώματα, που έχει αφήσει ο κόσμος στα σημεία των επιθέσεων.

Σχετικές ειδήσεις