ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία ζητά στρατιωτικές ενισχύσεις από άλλες χώρες της Ε.Ε. - Ραγδαίες εξελίξεις

Η Γαλλία ζητά στρατιωτικές ενισχύσεις από άλλες χώρες της Ε.Ε. - Ραγδαίες εξελίξεις

Με την έγκριση της Ε.Ε. ενεργοποιείται ο μηχανισμός έκτακτης βοήθειας και βρετανικά στρατεύματα καθώς και ειδικοί στην ασφάλεια θα μεταβούν στη Γαλλία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης που ο μηχανισμός αυτός τίθεται σε ισχύ.

Η Γαλλία ενεργοποίησε το Άρθρο 42, το οποίο ουσιαστικά απαιτεί από τις χώρες της Ένωσης να στείλουν στρατό στη χώρα που δηλώνει ότι έχει δεχθεί επίθεση. Πρόκειται για άρθρο αντίστοιχο του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Το συγκεκριμένο Άρθρο του ΝΑΤΟ είχαν επικαλεσθεί οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και βάσει αυτού πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

Η Γαλλία ζητεί από τους ευρωπαίους εταίρους την υποστήριξή τους - σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών μελών στα σημεία όπου επιχειρεί η Γαλλία, τονίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι ζητούν αυτήν τη δύσκολη στιγμή υποστήριξη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται επίθεση. Πιστεύω ότι η απάντηση της ΕΕ θα πρέπει να είναι ναι, απάντησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προήδρευε της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Αμυνας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, αλλά η Γαλλία πρέπει να εξειδικεύσει το είδος της υποστήριξης και της βοήθειας που περιμένει, πρόσθεσε.

Ωστόσο, καμία επίσημη απόφαση επ΄αυτού δεν αναμένεται σήμερα.