Απόσυρση στρατιωτών από το Αφγανιστάν ανακοινώνει ο Κάμερον

Την απόσυρση τουλάχιστον 500 στρατιωτών από το Αφγανιστάν αναμένεται να ανακοινώσει έως το 2012 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με....

Την απόσυρση τουλάχιστον 500 στρατιωτών από το Αφγανιστάν αναμένεται να ανακοινώσει έως το 2012 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας και πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Sunday Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη το σχέδιο να αποσύρει περίπου 800 στρατιωτικούς. Από την πλευρά της η Sunday Telegraph εκτίμησε ότι ο αριθμός τους θα ανέρχεται σε περίπου 500 και ότι θα αποχωρήσουν στα μέσα του 2012.


Ωστόσο σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, σχολιάζοντας πως «είναι λογικό πως κάποιοι στρατιωτικοί θα επιστρέψουν νωρίτερα» και ότι ο αριθμός των δυνάμεων που παραμένουν στη χώρα βρίσκεται «υπό διαρκή εξέταση».


Σημειώνεται ότι ο βρετανικός στρατός διατηρεί σήμερα περίπου 9.500 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν υπό την διοίκηση της δύναμης του NATO, ενώ ο Κάμερον έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του βρετανικού στρατού από τη χώρα αυτή έχει χρονικό ορίζοντα το 2015.


Το NATO είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2010 ότι προτίθεται να μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν από το 2014.