ΚΟΣΜΟΣ

Σε πολεμική ετοιμότητα ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη εναντίον του ISIS (vid)

Σε πολεμική ετοιμότητα ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη εναντίον του ISIS (vid)

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται πλέον οι στρατιωτικές δυνάμεις σε Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, καθώς ήδη επικρατεί πυρετός στρατιωτικών προετοιμασιών σε αρκετές χώρες, οι οποίες καλούνται να σχηματίσουν ένα ενιαίο συμμαχικό μέτωπο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΙ ΠΑΝΟΠΛΗ Η ΡΩΣΙΑ - «ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κι ενώ η Μόσχα έχει ήδη αποστείλει συστοιχίες πυραύλων S-400 και σμήνη μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς SU-34 στη Συρία, τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν σήμερα, Τρίτη (01/12/2015) ότι το Λονδίνο έδωσε εντολή για την αποστολή αναβαθμισμένης δύναμης μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado και κατασκοπευτικών Airseeker Rivet Joint στην αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Independent και Daily Telegraph, το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει αύριο Τετάρτη (02/12/2015) εάν θα εγκρίνει ή όχι τις προτάσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Σε περίπτωση που η Βουλή δώσει το πράσινο φως στον κ. Κάμερον, άλλα δύο μαχητικά Tornado και άλλα έξι αεροσκάφη Typhoon οπλισμένα με κατευθυνόμενος μέσω λέιζερ πυραύλους θα προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα δύναμη της βρετανικής βάσης στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει ήδη αποστείλει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle», το οποίο μεταφέρει σμήνη από μαχητικά Rafale, ενώ ήδη ο Φρανσουά Ολάντ ζητά από τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να υπάρξει μια συντονισμένη επιχείρηση κατά του ISIS, με τη συμμετοχή και των αμερικανικών δυνάμεων. Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, με τους 130 νεκρούς και η δέσμευση του κ. Ολάντ απέναντι στον λαό της χώρας του, ότι «θα καταστρέψουμε αυτή την τρομοκρατική ομάδα (σ.σ. ενν. το ISIS)», βάζουν τη Γαλλία στο κάδρο των πρωταγωνιστών που ζητούν αντίποινα από τους φανατικούς τζιχαντιστές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η Μόσχα διεκδικεί πλέον ρόλο βασικού ρυθμιστή επί των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με το διπλωματικό παιχνίδι να παίζεται καθαρά ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εμφανίζεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24 κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο έχει ερεθίσει επικίνδυνα τη «ρωσική αρκούδα» που ήδη δείχνει σε κάθε ευκαιρία τα νύχια και τα δόντια της απέναντι στην Άγκυρα.

Η στάση της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του γερμανικού στρατού και του συριακού για όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η φον ντερ Λάιεν έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγη ώρα προτού το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας εγκρίνει τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού στην εκστρατεία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Τώρα μένει να αποφασίσει για το θέμα η Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή), η οποία θα ψηφίσει αύριο, Τετάρτη.

«Το συμπέρασμα είναι: δεν θα υπάρξει συνεργασία με τον Άσαντ και δεν θα υπάρξει συνεργασία με στρατεύματα υπό τη διοίκησή του», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να περιληφθούν κάποιοι από αυτούς που είναι στο πλευρό του Άσαντ σε μια μακροπρόθεσμη λύση για τη Συρία.

«Πρέπει να αποφύγουμε την κατάρρευση του κράτους στη Συρία», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ, όπου αποκλείστηκαν από το πολιτικό σύστημα ομάδες που ήταν πιστές στον Σαντάμ Χουσέιν.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: Δεν θα υπάρξει μέλλον με τον Άσαντ», τόνισε.

Η απόφαση να συμμετάσχει το Βερολίνο στην στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον του ISIS, ως μια κίνηση αλληλεγγύης προς τη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είναι ένα μεγάλο βήμα για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία έχει συμμετάσχει σε πολύ λίγες περιπτώσεις και διστακτικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενώ στο παρελθόν αρνήθηκε να εμπλακεί άμεσα στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η κυβέρνηση εξέτασε τις προϋποθέσεις για εμπλοκή του γερμανικού στρατού στην επιχείρηση κατά του ΙΚ και έλαβε υπόψη της και την πολιτική της ευθύνη προκειμένου να αποφασίσει το εύρος της συμμετοχής του.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, οι 1.200 στρατιώτες αποτελούν ένα ανώτατο όριο. «Μιλάμε για ένα ανώτατο όριο (...) δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ταυτόχρονα τόσους πολλούς στρατιώτες αναπτυγμένους στο εξωτερικό», είπε ο Σταϊνμάιερ στη Bild, προσθέτοντας ότι μόνο οι πιλότοι των αναγνωριστικών αεροσκαφών Tornado θα πετούν πάνω από περιοχές που ελέγχει το ISIS.

Σχετικές ειδήσεις