Αφγανιστάν: Από τον Ιούλιο η αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών

Ξεκινά σταδιακά μέσα στο μήνα η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν σύμφωνα με το στρατηγό Ντέιβιντ Ροντρίγκες ο δεύτερος στην ιεραρχία...

Ξεκινά σταδιακά μέσα στο μήνα η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν σύμφωνα με το στρατηγό Ντέιβιντ Ροντρίγκες ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.


Όπως δήλωσε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει σιγά σιγά φέτος το καλοκαίρι με την επιστροφή 800 στρατιωτών τον Ιούλιο.


«Η αποχώρηση θα αρχίσει αυτό το μήνα» είπε ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, στη διάρκεια τηλε-διάσκεψης από την Καμπούλ και πρόσθεσε ότι η αποχώρηση αυτή αφορά «στρατεύματα μάχης, δυνάμεις υποστήριξης μάχης και δυνάμεις επιμελητειακής υποστήριξης μάχης».


«Θα είναι μια σταδιακή αποχώρηση και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να αποσύρουμε τις δυνάμεις αυτές έως τα τέλη του έτους και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας», τόνισε ο Ροντρίγκες. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο αμερικανικές μονάδες εκ των οποίων η μια έχει τη βάση της στην Καμπούλ θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους στο τέλος του μηνός και δεν θα αντικατασταθούν.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αποχώρηση μέχρι το τέλος του έτους 10.000 ανδρών, ενώ θα ακολουθήσει έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012 η αποχώρηση των υπόλοιπων ενισχύσεων που είχαν σταλεί στα τέλη του 2009 στο Αφγανιστάν, συνολικά δηλαδή 23.000 στρατιώτες.

 

Την ίδια ώρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι "έχει την εντύπωση πως υπάρχει βελτίωση στη χώρα, παρά το κλίμα βίας". Ο Σουηδός διπλωμάτης δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται σε ένα "σταυροδρόμι" και επισήμανε πως η ώρα να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας του το ίδιο Αφγανιστάν πλησιάζει.


"Η μεταβίβαση είναι σαν ένα τρένο που προχωρά. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που διαθέτω, (το τρένο) βρίσκεται πάνω στις ράγες", είπε ο ντε Μιστούρα.