ΚΟΣΜΟΣ

Που θα υποδεχθούν οι Ρώσοι τουρίστες το 2016;

Που θα υποδεχθούν οι Ρώσοι τουρίστες το 2016;

Oι Ρώσοι έχασαν την Τουρκία και την Αίγυπτο, τους δυο βασικούς τουριστικούς προορισμούς, που το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Υπηρεσίας Τουρισμού, επισκέφθηκαν 4 και 2,2 εκατ. άτομα αντίστοιχα (το 42% του συνόλου των ρώσων τουριστών).

Αρχικά, μετά την έκρηξη του αεροπλάνου με τους Ρώσους τουρίστες πάνω από τη χερσόνησο του Σινά (παραπομπή) η Ρωσία διέκοψε (παραπομπή) την αεροπορική επικοινωνία με την Αίγυπτο και εκκένωσε (παραπομπή) όλους τους τουρίστες της, ενώ ύστερα από την κατάρριψη (παραπομπή) στις 24 Νοεμβρίου από την Τουρκία του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24, το οποίο εκτελούσε πολεμική αποστολή στη Συρία, η Μόσχα επέβαλλε (παραπομπή) απαγόρευση στις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία, κατήργησε το καθεστώς ταξιδιών άνευ θεωρήσεως για τους τούρκους πολίτες και συνέστησε στους ρώσους τουρίστες να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή.

Το «κλείσιμο» και των δυο αυτών πολύ δημοφιλών προορισμών ανάγκασε τις τουριστικές εταιρίες ν’ αναζητήσουν άμεσα εναλλακτικά μέρη, και για την ώρα από τις βασικές υποψήφιες είναι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι μετέχοντες στην τουριστική αγορά, οι οποίοι ρωτήθηκαν από τη RBTH, ανέφεραν ότι οι παραλίες της Ασίας είναι ανταγωνιστικές στις τιμές και στην εξυπηρέτηση, αλλά το αεροπορικό ταξίδι από την ευρωπαϊκή Ρωσία προς αυτές διαρκεί περισσότερο, και είναι πιο άγνωστες για το ρώσο τουρίστα.

Ποιος μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης;
Όπως ανέφερε στη RBTH ο Βλαντίμιρ Καγκανέρ, γενικός διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία Tez Tour, τη θέση της Τουρκίας μπορούν να πάρουν το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Κίνα και η Σρι Λάνκα, επειδή το επίπεδο εξυπηρέτησης στις χώρες αυτές είναι ανάλογο, όσον αφορά τις ξεναγήσεις/εκδρομές, τα ξενοδοχεία και άλλες ευκολίες.

Η εκτελεστική διευθύντρια της τουριστικής ένωσης «Κόσμος χωρίς σύνορα», Σβετλάνα Πιατιχάτκα, εξηγεί ότι μια ποιοτική εναλλακτική στην Αίγυπτο μπορεί ν’ αποτελέσει το νησί-θέρετρο Χαϊνάν στη νότια Κίνα, καθώς προσφέρεται για διακοπές στη θάλασσα τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, σε αντίθεση με την Αίγυπτο και την Τουρκία, το Χαϊνάν δεν συνορεύει με περιοχές όπου υπάρχει τρομοκρατική απειλή.

Μακριά και ακριβά
Εν τω μεταξύ οι τουριστικοί πράκτορες κατανοούν ότι τα ασιατικά θέρετρα δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν πλήρως την Τουρκία και την Αίγυπτο, κυρίως λόγω της απόστασής τους και του υψηλού κόστους του αεροπορικού εισιτηρίου. Η πτήση από τη Μόσχα στην Κίνα και το Βιετνάμ διαρκεί 8 ώρες αντί 4 και στοιχίζει σχεδόν τριπλάσια. Ωστόσο, αντίθετα με τη Μόσχα και τις δυτικές περιοχές της Ρωσίας, οι ανατολικές, όπως τα Ουράλια, η Σιβηρία και η Άπω Ανατολή, απέχουν το ίδιο από την Ευρώπη και από την Ασία, επομένως γι’ αυτές το πρόβλημα της απόστασης δεν είναι τόσο μεγάλο. Εκπρόσωποι της on-line υπηρεσίας «Rambler. Ταξίδια», ανέφεραν στη RBTH πως το ταξίδι στο Βιετνάμ ή στο κινεζικό νησί Χαϊνάν, για παράδειγμα, μπορεί να στοιχίσει για τους κατοίκους των Ουραλίων και της Άπω Ανατολής ακόμα και φτηνότερα απ’ ό,τι στην Αίγυπτο.

Ένα άλλο πρόβλημα για τα ταξίδια των ρώσων τουριστών στην Ασία είναι οι λίγες γνώσεις για τους τουριστικούς τόπους. Σύμφωνα με τη Σβετλάνα Πιατιχάτκα, τους 9 πρώτους μήνες του 2015, από το 1,12 εκατ. που επισκέφθηκαν την Κίνα, μόνο οι 450 χιλιάδες ήταν τουρίστες. Όπως λέει η ίδια, η Αίγυπτος και η Τουρκία κατείχαν ηγετική θέση στην τουριστική διαφήμιση με αφίσες στις μεγάλες πόλεις, διαφημίσεις στην τηλεόραση, άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, που ενημέρωναν τους Ρώσους για τις όμορφες παραλίες και την ποικιλία των διακοπών στις χώρες αυτές. Σημειώνει, ότι μόνο για τη διαφήμιση στη Ρωσία της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας επένδυσε το 2012 πέντε δισ. δολάρια.

Σχετικές ειδήσεις