Συμφωνία Οτζαλάν για τη σύσταση «ειρηνευτικού συμβουλίου»

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), συμφώνησε με τις τουρκικές αρχές...

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), συμφώνησε με τις τουρκικές αρχές στη σύσταση ενός «ειρηνευτικού συμβουλίου», με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις με τους Κούρδους, που διαρκούν εδώ και 27 χρόνια.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό φιλοκουρδικό πρακτορείο Firat, ο Οτζαλάν δήλωσε μέσω των συνηγόρων του ότι το «συμβούλιο» θα πρέπει να συσταθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως η μορφή του.

«Το Συμβούλιο Ειρήνευσης δεν θα είναι επίσημο κρατικό όργανο ή απλώς ένα λαϊκό σώμα. Θα εργαστεί για μια λύση και για την επίτευξη ειρήνης» φέρεται να είπε ο Οτζαλάν όταν συναντήθηκε με τους δικηγόρους του την Τετάρτη.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις αφότου το ΡΚΚ ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας το 1984. Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιήσει τα κάποια από τα αιτήματα των Κούρδων για αλλαγές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.