ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Κίνηση καλής θέλησης για την ειρήνη στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Κίνηση καλής θέλησης για την ειρήνη στο Αφγανιστάν
Τα ονόματα 14 πρώην αξιωματούχων των Ταλιμπάν αφαίρεσε από τον κατάλογο επιβολής κυρώσεων...

Τα ονόματα 14 πρώην αξιωματούχων των Ταλιμπάν, από τον κατάλογο των ατόμων σε βάρος των οποίων επιβάλει κυρώσεις, αφαίρεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ενέργεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο μιας σειράς κινήσεων που έχουν στόχο να παρακινήσουν ουλάχιστον ένα τμήμα του ισλαμιστικού κινήματος, να λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στην Καμπούλ, προκειμένου να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία στο Αφγανιστάν.

Σε αυτούς των οποίων τα ονόματα αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο περιλαμβάνονται τέσσερα μέλη του 70μελούς συμβουλίου ειρήνης που συνέστησαν οι αρχές στο Αφγανιστάν τον περασμένο Σεπτέμβριο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του γερμανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιγκ - η Γερμανία ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό το μήνα - η απόφαση αυτή στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα: ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζουν τις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει, μαζί με Ταλιμπάν, που τάσσονται υπέρ της συμφιλίωσης, σε έναν πολιτικό διάλογο, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια» στη χώρα.

Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι επεδίωκαν να αφαιρεθούν από τον κατάλογο περίπου 20 άνθρωποι. Ωστόσο ορισμένες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικά η Ρωσία, εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Τα μέλη του ‘συμβουλίου ειρήνης’ είναι ο Αρσαλάν Ραχμάνι Νταουλάτ, πρώην υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν, ο Χαμπιμπουλάχ Φάουζι, πρώην διπλωμάτης των Ταλιμπάν στη Σαουδική Αραβία, ο Σαγιντούρ Ράχμαν Χακάνι, πρώην υφυπουργός Ορυχείων και Βιομηχανίας και αργότερα υπουργός Δημοσίων Έργων, και ο Φακίρ Μοχάμαντ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έχει χαρακτηρίσει την δημιουργία του συμβουλίου «σημαντικό βήμα», αλλά οι Ταλιμπάν χλεύασαν την πρόταση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι πριν από την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Σημειώνεται, ότι πριν από την χθεσινή απόφαση στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων ο ΟΗΕ επέβαλε απαγορεύσεις και κυρώσεις περιλαμβάνονταν 137 Ταλιμπάν.