Ο Σέρβος πρόεδρος επιβεβαιώνει τη σύλληψη Χάτζιτς

Τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Γκόραν Χάτζιτς επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς...

Τη σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Γκόραν Χάτζιτς επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Χάτζιτς ήταν ο τελευταίος από τους καταζητούμενους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, στην υπόθεση του πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Χάτζιτς καταζητείτο για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, την περίοδο 1991-1995, όταν ηγούνταν των Σέρβων της Κροατίας.

Σέρβοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη στο όρος Φρούσκα Γκόρα, βορείως του Βελιγραδίου, κοντά στο πατρικό του σπίτι.

Ο Χάτζιτς διέφευγε της σύλληψης εδώ και επτά χρόνια. Από το 2004 είχε σταλεί στο Βελιγράδι το σφραγισμένο κατηγορητήριο του Διεθνούς Ποινικού Διακστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε βάρος του.

Ο Γκόραν Χάτζιτς γεννήθηκε το 1958 στην πόλη Βίνκοβτσι της Κροατίας. Εργαζόταν ως αποθηκάριος σε εργοστάσιο στο χωριό Πάτσετιν κοντά στην πόλη Βούκοβαρ της Κροατίας και είχε διατελέσει πρόεδρος της εκεί μεικτής κοινότητας.

Το Μάρτιο του 1991 εξελέγη πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος στο Βούκοβαρ. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας, στις 25 Ιουνίου του 1991, ο Χάτζιτς, σε σύσκεψη που διεξήχθη στο χωριό Ντάλι, ορίστηκε πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Σερβικής αυτόνομης περιοχής ανατολικής Σλαβονίας, Μπαράνια και Δυτικού Σρεμ» (SAO).

Το Φεβρουάριο του 1992, η Βουλή της πρώην Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα τον εξέλεξε πρόεδρο της αυτοανακηρυχθείσας "Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινας" στη θέση του Μίλαν Μπάμπιτς. Διατήρησε το αξίωμα έως το Δεκέμβριο του 1993, όταν έχασε στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα.

Στις αρχές του 1995 έγινε μέλος του Συμβουλίου της περιοχής Σρεμ-Μπαράνια στο πλαίσιο της "Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα" και εξελέγη πρόεδρος της περιοχής. Από την υπογραφή της Συμφωνίας του Ερντούτ έως την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του από το ICTY, το καλοκαίρι του 2004, ζούσε και εργαζόταν στο Νόβι Σαντ της Σερβίας.