Απερρίφθη η προσφυγή της κόρης του Καντάφι εναντίον του ΝΑΤΟ

Εισαγγελείς στο Βέλγιο αποφάσισαν να απορρίψουν το αίτημα που είχε υποβάλει η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αΐσα Καντάφι, να ερευνηθούν πιθανά εγκλήματα...

Εισαγγελείς στο Βέλγιο αποφάσισαν να απορρίψουν το αίτημα που είχε υποβάλει η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αΐσα Καντάφι, να ερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου σε βάρος του NATO, αποφαινόμενοι ότι ο νόμος περί παγκόσμιας δικαιοδοσίας της δικαιοσύνης της ευρωπαϊκής αυτής χώρας δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

Ο νόμος επιτρέπει να εκδικάζονται στο Βέλγιο υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονιών σε βάρος ξένων ηγετών εάν μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκώς κάποια σχέση ανάμεσα στη χώρα και στον κατηγορούμενο.

Η Αΐσα Καντάφι είχε υποβάλει την προσφυγή της στη βελγική δικαιοσύνη για ένα βομβαρδισμό που είχαν πραγματοποιήσει τα αεροσκάφη του NATO τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε ο ΟΗΕ, στον οποίο σκοτώθηκαν η μικρή υιοθετημένη κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, ένας μικρός γιος του και δύο ανίψια του.

Δικηγόρος που την εκπροσωπεί είχε υποστηρίξει ότι ο νόμος περί παγκόσμιας δικαιοδοσίας μπορεί να ισχύσει σε αυτή την περίπτωση διότι το NATO εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος όμως της εισαγγελίας δήλωσε πως η προσφυγή δεν καλύπτεται από την δικαιοδοσία της βελγικής δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ευδιάκριτη σύνδεση ανάμεσα στα θύματα, ή στους κατηγορούμενους, και το Βέλγιο.

Η εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι του NATO καλύπτονται από διπλωματική ασυλία έναντι μηνύσεων.

Ωστόσο ετοιμάζεται και νέα προσφυγή. Ο βέλγος δικηγόρος Γκισλέν Ντιμπουά δήλωσε ότι πρόκειται να υποβάλει αγωγή εναντίον της στρατιωτικής συμμαχίας εκ μέρους ενός Λίβυου ο οποίος έχασε πολλούς συγγενείς του και το σπίτι του από βομβαρδισμό του NATO.

Ο ενάγων ζητά 100.000 ευρώ ως ζημίες. Ο Ντιμπουά είπε ότι αισιοδοξεί πως η αποστολή του NATO στη Λιβύη μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο υπόθεσης σε αστικό δικαστήριο.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο ο Άμπντελ Τζαλίλ το χαρακτήρισε «γελοίο», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η πηγή ανέφερε πως το σχέδιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τον εμφύλιο στη χώρα και πρόσθεσε πως οι εξεγερμένοι πλέον θεωρούν ότι ο Καντάφι μπορεί να ανατραπεί μόνον με τα όπλα.