ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Οι Ciudadanos δεν θα εμποδίσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Ραχόι

Ισπανία: Οι Ciudadanos δεν θα εμποδίσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Ραχόι

Οι Ciudadanos δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πώς θα ψηφίσουν σε μια ενδεχόμενη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο Ραχόι να αναλάβει ξανά πρωθυπουργός αύριο Τετάρτη (13/07).

Οι Ciudadanos δεν θα υποστηρίξουν, αλλά ούτε θα εναντιωθούν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία, δήλωσε ο ηγέτης του Άλμπερτ Ριβέρα, υιοθετώντας την πιο ευέλικτη θέση που έχει πάρει μέχρι σήμερα έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου και τη διεξαγωγή επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών.

Το PP κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τη δεύτερη αναμέτρηση που διεξήχθη μέσα σε έξι μήνες, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Ο ηγέτης του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, είναι αναγκασμένος ως εκ τούτου να πείσει άλλα κόμματα να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση συμμαχίας ή τουλάχιστον να απόσχουν από την ψηφοφορία προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ισχύς στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας έχει κατακερματιστεί μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις καθώς νεοπαγή κόμματα, όπως το Ciudadanos (Πολίτες) σχηματίστηκαν κι απέκτησαν απήχηση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο Ριβέρα ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν οι μακροσκελείς διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης των προηγούμενων έξι μηνών και τόνισε πως είναι έτοιμος να συμβάλει προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

«Όλοι θα πρέπει να υποχωρήσουμε σε κάτι. Με δεδομένα τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι 18 ημέρες αργότερα. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Ριβέρα.

Η στάση του ήταν εμφανώς πιο συμφιλιωτική από τις προηγούμενες τοποθετήσεις των Πολιτών. Το κόμμα ήρε την περασμένη εβδομάδα το βέτο που πρόβαλε στην παραμονή του Ραχόι στον θώκο του πρωθυπουργού σε περίπτωση σχηματισμού μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PP.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων