Γαλλία: Στην αντεπίθεση περνά ο Ολάντ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS στο Παρίσι

Γαλλία: Στην αντεπίθεση περνά ο Ολάντ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS στο Παρίσι

Η Γαλλία θα στείλει κι άλλους στρατιώτες σε ρόλο συμβούλων των ιρακινών δυνάμεων στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενώ θα αναπτύξει εκ νέου το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στη Μέση Ανατολή το φθινόπωρο, ανακοίνωσε χθες (13/7) ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Θα εντείνουμε ακόμη περισσότερη τη συμβολή του στρατού ξηράς στην υποστήριξη των Ιρακινών ενόψει (της επιχείρησης) ανακατάληψης της Μοσούλης», μιας πόλης κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Ιράκ, είπε ο Ολάντ χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο υπουργείο Άμυνας.

«Η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ θα αναπτυχθεί εκ νέου στο πλαίσιο της επιχείρησης Σαμάλ το φθινόπωρο διότι πρέπει να πλήξουμε και να καταστρέψουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν, εδώ, τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο του 2015», πρόσθεσε ο Ολάντ αναφερόμενος στις επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ISIS στο Παρίσι, στις οποίες συνολικά βρήκαν τον θάνατο 147 άνθρωποι.

Περίπου 300 ως 400 γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν ιρακινούς στρατιώτες στη Βαγδάτη και κούρδους Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ, συχνά πολύ κοντά στις γραμμές των μετώπων, χωρίς πάντως να εμπλέκονται στις εχθροπραξίες.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ έχει ήδη εμπλακεί δύο φορές στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, στις αρχές του 2015 και μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015.

Εξάλλου, ο Ολάντ ανακοίνωσε στην ίδια ομιλία την πρότασή του να «ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα».

«Διαπιστώνω επίσης ότι οι γερμανοί φίλοι μας είναι έτοιμοι» για αυτό, «μπορούμε επομένως να προωθήσουμε από κοινού αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε ο Ολάντ μία ημέρα πριν από την εθνική εορτή της Γαλλίας την 14η Ιουλίου και την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διευκολυνθεί η εμπλοκή της ΕΕ σε επιχειρήσεις «πέραν των συνόρων της», να «ενισχυθεί η ασφάλεια των εταίρων και των γειτόνων μας» και να «συνεργαστούμε σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αντίδρασης και αντιμετώπισης απειλών εναντίον μας», συμπεριλαμβανομένων των «τρομοκρατικών» απειλών, ανέφερε ο Ολάντ. Κατά τον ίδιο, «επαφίεται στους Ευρωπαίους να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να δρουν με όσο είναι δυνατόν πιο αυτόνομο τρόπο».

Ακόμη, ο Ολάντ γνωστοποίησε ότι η Γαλλία θα τερματίσει την επιχείρηση Sangaris στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον Οκτώβριο.