ΚΟΣΜΟΣ

«Σπιτικός» πυρηνικός αντιδραστήρας!

«Σπιτικός» πυρηνικός αντιδραστήρας!
Πυρηνικό αντιδραστήρα στην κουζίνα του σπιτιού του προσπαθούσε να φτιάξει ένας άνεργος Σουηδός...

Πυρηνικό αντιδραστήρα στην κουζίνα του σπιτιού του προσπαθούσε να φτιάξει ένας άνεργος Σουηδός, μέχρι που συνελήφθη από την αστυνομία και τα επικίνδυνα πειράματά του διακόπηκαν.

Ο Ρίτσαρντ Χαντλ, 31 ετών, από το Άνγκελχολμ της νότιας Σουηδίας κατέγραφε τις απόπειρές του να προκαλέσει πυρηνική έκρηξη στο μπλογκ του και στη σελίδα του στο Facebook.

Μάλιστα, μέσω Internet είχε προμηθευτεί διάφορα υλικά. Σε ένα από τα «πειράματά» του είχε αναμίξει διάφορες χημικές ουσίες σε ένα σκεύος μαγειρικής: αμερίκιο, ράδιο, βηρύλλιο και θειικό οξύ.

«Ήμουν περίεργος να δω αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, πρόκειται απλά για ένα χόμπι», δήλωσε ο ίδιος, που μέχρι πρόσφατα εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο συστημάτων εξαερισμού.

Η «τήξη», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος στο μπλογκ του, έγινε πριν από 3 με 4 μήνες. Μετά το επεισόδιο αυτό περιγράφει ότι "καθάρισε την ακαταστασία και το σκεύος" και αγόρασε και άλλο ράδιο για να συνεχίσει τα πειράματα. Φαίνεται όμως ότι τον πρόλαβε η αστυνομία, η οποία «έφτασε πριν από δύο εβδομάδες».

Η σουηδική Υπηρεσία Ασφάλειας Ακτινοβολίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι αρχές ερεύνησαν το σπίτι του Χαντλ στις 20 Ιουλίου αφού πληροφορήθηκαν ότι χειριζόταν πυρηνικά υλικά με μη ασφαλή τρόπο. Δεν διαπιστώθηκαν όμως αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στο διαμέρισμα, ούτε κάποιος από τους γείτονες είχε εκτεθεί σε ακτινοβολία.

Ο Χαντλ περιέγραψε λακωνικά την έρευνα στο σπίτι του, με τη φράση: «Το σχέδιο ματαιώθηκε». Λίγο μετά τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος, ενώ παραμένει «ύποπτος» ως παραβάτης του νόμου περί ασφαλούς ακτινοβολίας.