ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή ο Μανουέλ Βαλς επέβαλλε στους Γαλλους νέο «αντεργατικό νόμο»

Γαλλία: Χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή ο Μανουέλ Βαλς επέβαλλε στους Γαλλους νέο «αντεργατικό νόμο»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επικαλέστηκε χθες (20/7) τις ειδικές εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να περάσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις από την Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, παρά την αντίσταση που προβάλλουν αριστεροί βουλευτές.

Η κίνηση αυτή, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη από πολιτικούς αναλυτές, σημαίνει ότι τα μέλη της Κάτω Βουλής της Γαλλίας έχουν πλέον ελάχιστες πιθανότητες να αποτρέψουν την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου.

Έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να υποβάλουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ κι εάν αυτή καταψηφιστεί, το κείμενο αυτό θα γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει στόχο να καταστήσει τις προσλήψεις και τις απολύσεις πολύ ευκολότερες, πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων και απεργιών από τα συνδικάτα που διήρκεσε τρεις μήνες.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην μείωση των ποσοστών ανεργίας, καθώς δίνει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας προκειμένου να καθορίζουν μισθούς που θα προσαρμόζονται στις δυνατότητές τους και εργασιακές συνθήκες ανάλογες με τις ανάγκες της εταιρείας.

Καθώς το νομοσχέδιο επέστρεψε στην Εθνοσυνέλευση για τη δεύτερη ανάγνωση σήμερα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις προβαίνουν σε μια τελευταία -τουλάχιστον για το καλοκαίρι- επίδειξη ισχύος προκηρύσσοντας μια νέα διαδήλωση για σήμερα, με παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, όπως εκείνα που αμαύρωσαν τις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια διαδήλωση που, όπως αναγνώρισαν οι συνδικαλιστές, είναι η τελευταία πριν από την περίοδο των θερινών διακοπών.

Οι ταραχές που είχαν ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους τελευταίους 4 μήνες οδήγησαν σε σχεδόν 2.000 συλλήψεις και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από αστυνομικούς.

«Πρόκειται για έναν αντιπαραγωγικό νόμο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο» δήλωσε η Μαρί Ζοσέ Κοτλικί, μέλος του συνδικάτου CGT.

«Η κυβέρνηση κάνει λάθος με το να υποτιμά το επίπεδο δυσφορίας των πολιτών γι' αυτόν το νόμο» τόνισε η ίδια.

Ο Κριστιάν Πολ, ένας ακόμη επικριτής των κυβερνητικών χειρισμών από τους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε δηλώσεις που έκανε πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι ο πρωθυπουργός Βαλς διακινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω τους ψηφοφόρους της Αριστεράς παρακάμπτοντας τους πολεμίους του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στα μέσα του 2017.

Σχετικές ειδήσεις