Συρία: Επιθέσεις με χημικά όπλα πραγματοποίησε ο Άσαντ καταγγέλλει ο ΟΗΕ (Vid)

Newsroom Newsroom

Συρία: Επιθέσεις με χημικά όπλα πραγματοποίησε ο Άσαντ καταγγέλλει ο ΟΗΕ (Vid)

Μια έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κατέδειξε πως τα στρατεύματα της συριακής κυβέρνησης ευθύνονται για δύο επιθέσεις με τοξικό αέριο και πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) χρησιμοποίησαν αέριο μουστάρδας, σύμφωνα με το πόρισμα που φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η έρευνα, που διήρκησε ένα χρόνο και την διεξαγωγή της οποίας είχε εγκρίνει ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ), επικεντρώθηκε σε εννέα επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε επτά περιοχές της Συρίας, όπου μια έρευνα του ΟΑΧΟ είχε ήδη διαπιστώσει την πιθανή χρήση χημικών όπλων.

Η έρευνα δεν κατόρθωσε να αποφανθεί για τις υπόλοιπες έξι περιπτώσεις επιθέσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας της συριακής κυβέρνησης έριξαν βόμβες που έπειτα απελευθέρωσαν τοξικές ουσίες στην Ταλμανίς στις 21 Απριλίου 2014 και στην Σαρμίν στις 16 Μαρτίου 2015, στην επαρχία Ιντλίμπ. Και στις δύο επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε χλώριο.

Επίσης υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι οι τζιχαντιστές του ISIS ήταν «η μόνη οντότητα με την ικανότητα, την δυνατότητα, το κίνητρο και τα μέσα για να χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας στην Μαρέα στις 21 Αυγούστου 2015».

Τα αποτελέσματα της έρευνας προετοιμάζουν το έδαφος για μια αντιπαράθεση στο ΣΑ μεταξύ των πέντε δυνάμεων που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο, φέρνοντας αντιμέτωπους πιθανώς την Ρωσία και την Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία σχετικά με το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της έρευνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved