ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Μαζική επίθεση σε ορμητήριο του ISIS για επιθέσεις με χημικά όπλα (Vid)

Ιράκ: Μαζική επίθεση σε ορμητήριο του ISIS για επιθέσεις με χημικά όπλα (Vid)

Ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν χθες Σάββατο (30/4) επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ενός χωριού στο βόρειο Ιράκ, από όπου οι τζιχαντιστές είχαν εξαπολύσει τον Μάρτιο επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της γειτονικής πόλης Τάζα, ανακοίνωσαν οι κουρδικές αρχές.

Το συμβούλιο ασφαλείας της Αυτόνομης Περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν γνωστοποίησε με αναρτήσεις του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν «περικυκλώσει» το χωριό Μπασίρ και ότι ήδη η κοινότητα αυτή έχει απελευθερωθεί από τους τζιχαντιστές κατά «το 80%».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιχείρηση για την ανακατάληψη του χωριού, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Τουρκομάνοι, ξεκίνησε στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), με τις κυβερνητικές δυνάμεις να επιτίθενται από τον βορρά, από την ανατολή και από τον νότο.

Μονάδες Τουρκομάνων που ανήκουν στη λεγόμενη Λαϊκή Κινητοποίηση (παραστρατιωτικοί), η οποία είχε διαμηνύσει πριν από τρεις εβδομάδες ότι θα άρχιζε επιχείρηση για την ανακατάληψη του Μπασίρ, συμμετέχουν επίσης στην επίθεση.

Το ISIS είχε εξαπολύσει τον Μάρτιο επίθεση με χημικά όπλα από το Μπασίρ, που είχε στοιχίσει τη ζωή τριών παιδιών στην Τάζα.

Σχετικές ειδήσεις