ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η ανεργία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαία βάση εδώ και 20 χρόνια

Γαλλία: Η ανεργία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαία βάση εδώ και 20 χρόνια

O αριθμός των ανέργων στη Γαλλία κατέγραψε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση από το 1996, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η συγκέντρωση των στατιστικών στοιχείων με την τρέχουσα μορφή, σε μια καλή είδηση για την σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον οργανισμό απασχόλησης της Γαλλίας Pôle Emploi μειώθηκε κατά 66.300 ανθρώπους, ένα ρεκόρ τα τελευταία 20 χρόνια, κι ανέρχεται πλέον σε 3,49 εκατομμύρια Γάλλους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Ποσοστιαία, η πτώση είναι 1,9%, ήτοι η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2000.

Ο αριθμός των ανέργων που ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές, κάτω από το όριο των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015, έχει υποχωρήσει κατά 90.000 ανθρώπους από τις αρχές του έτους.

Η μείωση της ανεργίας ευνόησε κυρίως τους νέους, με μια πτώση 5,3% του αριθμού των προσώπων που ζητούν εργασία κάτω των 25 ετών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε την Τρίτη (26/10) με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter αυτή τη σημαντική μείωση που «επιβεβαιώνει μια τάση που έχει διαμορφωθεί από την αρχές του έτους» 2016, ακόμα κι αν η «μάχη δεν έχει τελειώσει».

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ο καρπός των ενεργειών στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέσω του Συμφώνου ευθύνης. Συλλογικό μας καθήκον είναι να συνεχίσουμε αυτήν την μάχη με πίστη κι επιμονή και να ευνοήσουμε την ανάπτυξη χωρίς να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τις αξίες του κοινωνικού μας μοντέλου» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους λίγη μόλις ώρα μετά τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων.

Το διακύβευμα είναι κρίσιμο για τον Γάλλο ηγέτη ο οποίος, από την αρχή της θητείας του, έχει ορίσει τη «διαρκή» μείωση της ανεργίας ως προϋπόθεση για μια νέα υποψηφιότητα, ενώ τα ποσοστά δημοτικότητάς του έχουν κατακρημνιστεί σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτή τη στιγμή όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι θα χάσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.

«Πρόκειται για το τρίτο συνεχές τρίμηνο που καταγράφεται πτώση, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί από τις αρχές του 2008» πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση επισήμανε με ικανοποίηση η υπουργός Εργασίας Μίριαμ Ελ Κομρί, σε ένα δελτίο Τύπου.

Σχετικές ειδήσεις