ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη ήταν γκιουλενιστής - Κρεμλίνο: Ήταν μαχαιριά στην πλάτη

Ερντογάν: Ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη ήταν γκιουλενιστής - Κρεμλίνο: Ήταν μαχαιριά στην πλάτη

Ειδήσεις για δολοφονία Ρώσου πρέσβη: Ο Τούρκος πρόεδροςτόνισε πως τα προκαταρκτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο δράστης είχε διασυνδέσεις με το εξωτερικό, χωρίς να δώσει όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «χωρίς αμφιβολία» ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ ήταν μέλος του θρησκευτικού δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποσιωπήσουμε ότι ήταν ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO (ακρωνύμιο του δικτύου του Γκιουλέν). Όλες οι επαφές του, από το πού σπούδασε μέχρι τις διασυνδέσεις του, υποδεικνύουν την FETO», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Η δολοφονία ήταν «μαχαιριά στην πλάτη» της τουρκικής κυβέρνησης

Η επίθεση κατά του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία αποτελεί επίθεση κατά της χώρας, υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι Μιρ ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ωστόσο, επισήμανε ο ίδιος, ο πρόεδρος Πούτιν έδειξε αποφασιστικότητα και δεν επέτρεψε η προβοκάτσια αυτή να πετύχει τους στόχους της: την ψύχρανση των διμερών σχέσεων και την παρεμπόδιση της προσέγγισης για πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Η δολοφονία του Αντρέι Κάρλοφ αποτέλεσε «αναμφίβολα σοβαρό πλήγμα κατά της Τουρκίας διότι κάθε κράτος φέρει την ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια των διπλωματών που εργάζονται στην επικράτειά του», συνέχισε.

Η Ρωσία και η Τουρκία είχαν αρχίσει να υλοποιούν μεγάλα έργα, όπως ένας αγωγός φυσικού αερίου ή ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι η δολοφονία αποτελεί μαχαιριά στην πλάτη και του τουρκικού κράτους, εκτίμησε ο Πεσκόφ.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «η Τουρκία αποτελεί επικίνδυνο τόπο εργασίας. Θυμίζει εν πολλοίς κράτος στα πρόθυρα πολέμου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια υποδέχθηκε πάνω απο δύο εκατομμύρια πρόσφυγες απο τη Συρία και μια σειρά άλλα κράτη. Γνωρίζουμε ότι αυτά που περίμενε η Άγκυρα απο τις Βρυξέλλες δεν υλοποιήθηκαν. Έτσι το βάρος των προσφύγων το κουβαλά στις πλάτες της», εξήγησε.

Ο Πεσκόφ έθιξε ακόμη το θέμα της ασφάλειας των τουριστών θυμίζοντας ότι οργανισμοί του κλάδου εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν τους Ρώσους τουρίστες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή αν σκοπεύουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Σχετικές ειδήσεις