ΚΟΣΜΟΣ

Θερίζει ο λιμός στη Σομαλία

Θερίζει ο λιμός στη Σομαλία
Την περιφέρεια Μέι, την έκτη στη σειρά, χτύπησε ο λιμός στη Σομαλία, ύστερα από την παρατεταμένη ξηρασία που μαστίζει ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής...

Την περιφέρεια Μέι, την έκτη στη σειρά, χτύπησε ο λιμός στη Σομαλία, ύστερα από την παρατεταμένη ξηρασία που μαστίζει ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής.

«Αν το σημερινό επίπεδο ανταπόκρισης (στην ανθρωπιστική κρίση) συνεχιστεί, η πείνα θα ενταθεί τους τέσσερις προσεχείς μήνες», προειδοποιεί το Κέντρο Ανάλυσης για την Επισιτιστική Ασφάλεια του ΟΗΕ (FSNAU).

Συνολικά τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής κρίσης στη Σομαλία, από τους οποίους 750.000 κινδυνεύουν να πεθάνουν στους προσεχείς τέσσερις μήνες καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ανταπόκριση.

Σύμφωνα με το FSNAU δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν πεθάνει, τουλάχιστον οι μισοί ήταν παιδιά.

Μόνο το 59% της βοήθειας που έχει ζητηθεί για όλες τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής που πλήττονται από την πείνα και την ξηρασία έχει καταβληθεί, δηλαδή λίγο παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε σύνολο 2,4 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση του λιμού ορίζεται αυστηρά από τον ΟΗΕ: τουλάχιστον 20% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική κρίση, 30% του πληθυσμού σε σοβαρό υποσιτισμό και ημερήσιο ποσοστό θνησιμότητας δύο ανά 10.000 κατοίκους.

Πέντε ακόμη περιοχές έχουν κηρυχθεί από τον ΟΗΕ σε κατάσταση λιμού από τον Ιούλιο: αρχικά η Κάτω Σαμπέλ και η νότια Μπακόολ, και οι δύο γειτνιάζουν με την περιοχή Μπέι, επίσης οι 400.000 εκτοπισμένοι στους καταυλισμούς της τοποθεσίας Αφγκόγε, βόρεια του Μογκαντίσου, αυτοί που έχουν εγκατασταθεί εντός της σομαλικής πρωτεύουσας και τέλος τα περίχωρα της Μπαλάαντ και Αντάλ στην περιοχή της Μέσης Σαμπέλ.