ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ- Ρουμανίας για αντιπυραυλικό σύστημα

Συμφωνία ΗΠΑ- Ρουμανίας για αντιπυραυλικό σύστημα
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρουμανίας υπέγραψαν χθες μια διμερή συμφωνία για να εγκατασταθεί τμήμα του συστήματος...

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρουμανίας υπέγραψαν χθες μια διμερή συμφωνία για να εγκατασταθεί τμήμα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον και ο επικεφαλής της ρουμάνικης διπλωματίας Τεοντόρ Μπακόνσκι υπέγραψαν τη συμφωνία στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση ενός συστήματος SM-3 για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και περίπου 200 στρατιωτών στο νότιο τμήμα της Ρουμανίας το 2015.

Η Ρουμανία είχε ήδη καταλήξει σε σχετική συμφωνία με το NATO. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, που πιστεύει ότι το σύστημα έχει στόχο τη Ρωσία, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Η Ρουμανία επελέγη για την εγκατάσταση του συστήματος μετά την εγκατάλειψη παρόμοιων σχεδίων να χρησιμοποιηθεί ως βάση η Τσεχία.