«Θύελλα» από τη νέα δήλωση Μακρόν: «Ορισμένοι αντί να προκαλούν το χάος, να ψάξουν για δουλειά»

«Θύελλα» από τη νέα δήλωση Μακρόν: «Ορισμένοι αντί να προκαλούν το χάος, να ψάξουν για δουλειά»

Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, αλλά και την κοινή γνώμη, έχει προκαλέσει η νέα δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απευθυνόμενος σε εργαζόμενους και απολυμένους βιομηχανίας, ανέφερε: «ορισμένοι αντί να προκαλούν το χάος, να ψάξουν για δουλειά».

 

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας ότι περιφρονεί τη λαϊκή τάξη και τους λιγότερο προνομιούχους και ότι συμπεριφέρεται ως «πρόεδρος των πλουσίων».

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Μακρόν στην Κορτέζ και ενώ λίγο νωρίτερα, περίπου 150 μισθωτοί και απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι μιας βιομηχανίας εξοπλισμού αυτοκινήτων είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις της τάξης στην προσπάθειά τους να συναντήσουν τον Γάλλο πρόεδρο.

«Υποθέτω πως ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ονοματίζει τα πράγματα και να χρησιμοποιεί τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας», απάντησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Μακρόν ότι είναι ένας «πρόεδρος των πλουσίων», αποκομμένος από τις λαϊκές τάξεις.

Η Βαλερί Μπουαγέ, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων κατήγγειλε την «περιφρόνηση» που δείχνει ο αρχηγός του κράτους «για τους Γάλλους». «Είναι το πρόβλημα του Μακρόν με τους ανθρώπους που δεν είναι υπόχρεοι καταβολής του ISF;» (Φόρος αλληλεγγύης στην περιουσία) αναρωτήθηκε η Ρασίντ Τεμάλ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφερόμενη στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που ελαφρύνει αυτό τον φόρο που πλήττει τους περισσότερο προνομιούχους. «’Ψάξε να βρεις δουλειά’, ο Μακρόν δεν ξέρει τι πάει να πει αυτό. Το ‘χάος’ [bordel] είναι ο ίδιος!» δήλωσε ο Αντριέν Κατενέν, βουλευτής της Ανυπόταχτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά).

Ο Ολιβιέ Φορ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έκανε λόγο για «την κοινωνική περιφρόνηση για τους ‘αγράμματους’, τους ‘τεμπέληδες’ και τους ‘τίποτα’», αναφερόμενος σε προηγούμενες αμφιλεγόμενες εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο Μακρόν.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, μερικές ημέρες πριν από μια διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει πως δεν «θα υποχωρήσω απέναντι στους τεμπέληδες, στους κυνικούς και στους σκληροπυρηνικούς», ενώ τον περασμένο Ιούλιο, είχε δηλώσει: «Ένας σταθμός, είναι ένα μέρος όπου διασταυρώνεσαι με ανθρώπους επιτυχημένους και ανθρώπους που δεν είναι τίποτα», όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ορισμένες εκφράσεις του είχαν σοκάρει από την εποχή ακόμη που ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας στην προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση. «Ο καλύτερος τρόπος να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα κοστούμι, είναι να εργάζεσαι», είχε πει τον Μάιο του 2016.

Και, τον Σεπτέμβριο του 2014, άρτι αφιχθείς στην κυβέρνηση, με την εικόνα ενός απαστράπτοντος τεχνοκράτη και ενός εύπορου πρώην τραπεζίτη, είχε μιλήσει για «αγράμματους» μισθωτούς ενός σφαγείου στη Βρετάνη που έκλεισε μετά την απόλυση σχεδόν 800 ανθρώπων.