Η Ευρώπη ξεκινά νέα επιχείρηση περιφρούρησης της Μεσογείου – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Newsroom Newsroom

Η Ευρώπη ξεκινά νέα επιχείρηση περιφρούρησης της Μεσογείου – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η Ευρώπη ξεκινά μια νέα επιχείρηση για τη διάσωση προσφύγων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euronews η «Θέμις» θα αντικαταστήσει τον «Τρίτωνα», διευρύνοντας τη ζώνη παρέμβασής της.

Η νέα επιχείρηση της Frontex στη Μεσόγειο, θα έχει ως στόχο πρωτίστως τη διάσωση προσφύγων. Η «Θέμις» τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με ευρύτερα καθήκοντα. Το νέο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση αποβίβασης των μεταναστών μόνο στην Ιταλία. Εκείνοι που θα διασώζονται στη θάλασσα, θα αποβιβάζονται στην εγγύτερη ζώνη ασφαλείας - Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιβύη ή Μάλτα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, η «Θέμις» θα έχει επίσης ως στόχο την καταστολή της δράσης των διακινητών καθώς και της ενδεχόμενης άφιξης τρομοκρατών. Η Frontex θα βοηθήσει επίσης την Ιταλία να καταστείλει τις εγκληματικές ενέργειες όπως το εμπόριο ναρκωτικών μέσω της Αδριατικής.

Τα σκάφη που έχει ναυλώσει η Frontex θα συνεχίσουν κανονικά να συμμετέχουν σε ενέργειες που θα συντονίζονται από τα αρμόδια θαλάσσια κέντρα βοήθειας και διάσωσης.
Το 2017, η υπηρεσία πήρε μέρος στη διάσωση 38.000 ατόμων ανοιχτά της Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved