ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σοβαρή απειλή το Ιράν για την παγκόσμια ειρήνη

ΗΠΑ: Σοβαρή απειλή το Ιράν για την παγκόσμια ειρήνη

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την «αποσταθεροποιητική» επιρροή του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καταδικάζοντας στο ίδιο δελτίο Τύπου που εξέδωσε τη ρίψη ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και τη στοχοθέτηση της Σαουδικής Αραβίας με βαλλιστικούς πυραύλους αυτήν την εβδομάδα.

«Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν διοχετεύουν πόρους προκειμένου να εξάγουν την αποσταθεροποιητική επιρροή (της Τεχεράνης) σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι Ιρανοί πολίτες υποφέρουν από μια ασταθή οικονομία», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου σε μια ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:

«Αυτήν την εβδομάδα, οι (επίλεκτες δυνάμεις του Ιράν) πραγματοποίησαν ρίψεις ρουκετών εναντίον Ισραηλινών πολιτών και πράκτορες του Ιράν στην Υεμένη εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο προς το Ριάντ».

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, «αυτές οι ενέργειες αποτελούν επιπλέον αποδείξεις ότι οι ανεύθυνες ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Είναι καιρός τα υπεύθυνα κράτη να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν προκειμένου να αλλάξει αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά», καταλήγει ο Λευκός Οίκος.

Η Τεχεράνη υποστήριξε το δικαίωμα της Συρίας να υπερασπιστεί τα εδάφη της

Από την πλευρά του, το Ιράν υποστήριξε το δικαίωμα της Συρίας να υπερασπιστεί τα εδάφη της κατά της επιθετικότητας του Ισραήλ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι παραμένει σιωπηλή για τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του περιφερειακού συμμάχου της Τεχεράνης.

«Το Ιράν καταδικάζει δυναμικά τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Συρίας. Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ισραήλ. Η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Κασεμί.

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισράηλ ότι «επινοεί προσχήματα» για να χτυπήσει τη Συρία

Την ίδια ώρα, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επινοεί προσχήματα» για να καταφέρει πλήγματα στο συριακό έδαφος, την επομένη των ισραηλινών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν εναντίον φερόμενων ιρανικών και συριακών στόχων στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μπαχράμ Γασεμί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ISNA, «καταδίκασε αυστηρά τις επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος».

Υπενθυμίζεται ότι χθες (10/05) Πέμπτη το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έπληξε «ιρανικές» θέσεις στη Συρία ως απάντηση σε επιθέσεις του Ιράν στο τμήμα του συριακού Γκολάν που έχει υπό την κατοχή του.

Σχετικές ειδήσεις