ΚΟΣΜΟΣ

Νέο κύμα αντιδράσεων για τη συνάντηση των Γερμανών διεθνών με τον Ερντογάν (pics+vids)

Νέο κύμα αντιδράσεων για τη συνάντηση των Γερμανών διεθνών με τον Ερντογάν (pics+vids)

Παρά την ανακοίνωση του ομοσπονδιακού προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας να συμπεριλάβει στην ομάδα που θα προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας τόσο τον Μεσούτ Έζιλ όσο και τον Ιλκάι Γκιουντογκάν, οι οποίοι προχθές, μαζί με τον Τζενκ Τοσούν, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο και του δώρισαν τις φανέλες των συλλόγων τους, οι αντιδράσεις για τη συμπεριφορά των παικτών έλαβαν σήμερα (15/05) ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρόκειται για μια κατάσταση, «η οποία δημιούργησε ερωτηματικά και έδωσε αφορμή για παρεξηγήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι ως παίκτες της εθνικής ομάδας λειτουργούν και ως πρότυπα. Χαιρέτισε πάντως το γεγονός ότι στο μεταξύ δόθηκαν εξηγήσεις, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιοάχιμ Λεβ εξέφρασε από την πλευρά του μεγαλύτερη κατανόηση για τη συμπεριφορά των δύο παικτών, επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν υπόβαθρο μετανάστη είναι σαν να έχουν δύο καρδιές και είναι δύσκολο να τις χωρέσουν κάτω από ένα «καπέλο».

Τόνισε ακόμα ότι πρόκειται για καλούς χαρακτήρες και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους. «Όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά πρέπει να τηρήσουμε το μέτρο. Από την πλευρά της Ομοσπονδίας, τους εξηγήσαμε ότι δεν επρόκειτο για ευχάριστο γεγονός», δήλωσε ο Λεβ αλλά διευκρίνισε ότι δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή να τους αποκλείσει από την ομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους παίκτες, ο Ολκάι Γκιουντογκάν, με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν ήταν πρόθεση ούτε του ιδίου ούτε του συμπαίκτη του να εμπλακούν σε πολιτικά παιγνίδια, ενώ χαρακτήρισε δίκαιη την κριτική που ασκείται στην Γερμανία, εξηγώντας ότι «από σεβασμό στο αξίωμα του Προέδρου και στις ρίζες των γονιών» τους επέλεξαν τη χειρονομία της ευγένειας.

Ο Γκιουντογκάν πάντως δεν περιορίστηκε να δωρίσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έγραψε πάνω της «με σεβασμό στον Πρόεδρό μου». Από την πλευρά του ο Οζίλ δεν έχει για την ώρα τοποθετηθεί, ενώ, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα «Die Welt», ο επίσης τουρκικής καταγωγής Γερμανός ποδοσφαιριστής Εμρέ Καν, ο οποίος αγωνίζεται στην Λίβερπουλ, αν και έλαβε πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, την απέρριψε.

Δυσαρεστημένη πάντως φαίνεται και η γερμανική κοινή γνώμη από τη συμπεριφορά των παικτών της εθνικής τους ομάδας, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων της Γερμανίας με την Τουρκία. Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το περιοδικό Focus, το 58% δήλωσε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγωνιστούν με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, το 22% απάντησε «μάλλον δεν πρέπει», ενώ μόλις το 7,2% δήλωσε ότι πρέπει σίγουρα να αγωνιστούν και το 7,1% «μάλλον ναι».

Σχετικές ειδήσεις