ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για συμβόλαιο θανάτου βουλευτού

Έρευνα για συμβόλαιο θανάτου βουλευτού

Έρευνα ξεκινούν εισαγγελείς για να εξακριβώσουν εάν και κατά πόσον η πρώην Πρωθυπουργός Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έχει φυλακιστεί για κατάχρηση εξουσίας, ενέχεται στην δολοφονία ενός μέλους της βουλής, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Unian».

Πρόκειται για την δολοφονία του βουλευτή Γεβγκέν Σέρμπαν, που έγινε το 1996 σε ένα αεροδρόμιο, από έναν πληρωμένο εκτελεστή.

Η εκπρόσωπος της Τιμοσένκο, Νατάλια Λισόβα απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας «αυτό είναι παράλογο. Η επιθυμία της Κυβέρνησης να ξεφορτωθεί την αντιπολίτευση έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Ωστόσο, ο αντιεισαγγελέας Ρενάτ Κούζμιν, φέρεται να είπε ότι οι αρχές έχουν στοιχεία που καταδεικνύουν πως η Τιμοσένκο μπορεί να ενέχεται στο έγκλημα μαζί με τον Πάβλο Λαζαρένκο, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός την εποχή της δολοφονίας κι έκτοτε έχει φυλακιστεί στις ΗΠΑ για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. «Έχουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ανάκρισης ενός μάρτυρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο δηλώνει απερίφραστα ότι ο φόνος του Σέρμπαν, πληρώθηκε από λογαριασμούς των Λαζαρένκο και Τιμοσένκο. Έχουμε τα έγγραφα και θέλουμε να το ελέγξουμε».

Αυτό το μήνα, δικαστήριο του Κιέβου έκρινε την Τιμοσένκο ένοχη για κατάχρηση εξουσίας, όσον αφορά μια συμφωνία με τη Ρωσία το 2009 για το φυσικό αέριο και την καταδίκασε σε επτά χρόνια κάθειρξη. Έχει ασκηθεί έφεση και η Τιμοσένκο απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος της, κάνοντας λόγο περί πολιτικού ρεβανσισμού από τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος την κέρδισε με μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2010.

ukraine-tymoshenko2

Η υπόθεση αυτή, έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις μερικούς μήνες πριν υπογραφεί μια συμφωνία πολιτικής σύνδεσης, που το Κίεβο ελπίζει ότι θα οδηγήσει στην εισδοχή της, στην Ένωση.