ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στην Ταϊλάνδη: Πώς και γιατί εγκλωβίστηκαν τα παιδιά στην σπηλιά

Θρίλερ στην Ταϊλάνδη: Πώς και γιατί εγκλωβίστηκαν τα παιδιά στην σπηλιά

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από σπηλιά στην Ταϊλάνδη, μετά τον τραγικό θάνατο διασώστη από έλλειψη οξυγόνου. Υπό ποιες συνθήκες, ωστόσο, εγκλωβίστηκαν τα 13 άτομα μέσα στο δαιδαλώδες σπήλαιο και πώς θα βγουν από αυτό.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια απεγκλωβισμού τους, με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει και τους διασώστες, που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση, να μιλούν πια για «περιορισμένο χρόνο».

Πληροφορίες από τα διεθνή Μέσα θέλουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού να ξεκινά ακόμα και σήμερα. Ο Ιβάν Κάραντζιτς, ένας από τους πολλούς εθελοντές δύτες, μιλώντας στο Sky News εξέφρασε την άποψη ότι ο απεγκλωβισμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, ακόμα και σήμερα.

NINTCHDBPICT000417696611

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Λίγες ώρες πριν η τραγική είδηση του θανάτου ενός Ταϊλανδού διασώστη που επιχειρούσε να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, κατέβαλε τόσο τους παγιδευμένους όσο και τους εθελοντές που παίρνουν μέρος σε αυτή την γιγαντιαία διάσωση.

Πώς εγκλωβίστηκαν τα παιδιά

Το Σάββατο 23 Ιουνίου τα αγόρια της νεανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Wild Boar, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, αφού τελείωσαν την προπόνηση αποφάσισαν μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους να πάνε για πικ νικ στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στα σύνορα της Ταϊλάνδης με τη Μιανμάρ και το Λάος.

DD COMPOSITE CAVE RESCUE GRAPHIC V6

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Sun, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή για το λόγο της επίσκεψης τους στο σπήλαιο. Ο 25χρονος Ekkapol Janthawong φέρεται να οδήγησε τα παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας βαθιά μέσα στο Ταμ Λουάνγκ ως μέρος μιας τοπικής ιεροτελεστίας.

Η ιεροτελεστία όριζε ότι τα παιδιά θα έπρεπε να μπουν βαθιά μέσα στο σπήλαιο για να χαράξουν τα ονόματά τους στα τοιχώματα του. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της Mae Sai για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, απάντησε ότι «θα πρέπει να μελετήσουμε το θέμα προσεκτικά».

Την ώρα που εισήλθαν μέσα στο σπήλαιο, δεν υπήρχε νερό μέσα σε αυτό, ωστόσο μία ξαφνική νεροποντή ήταν αρκετή για να πλημμυρήσει και φράξει την είσοδο.

Πώς πέθανε ο 38χρονος διασώστης

Ένας πρώην δύτης του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς φιαλών οξυγόνου στους 12 μαθητές και τον προπονητή τους.

PAY RAZZ SAMAN KUNAN LAST PIC 2 1

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο ο ίδιος», εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Το μοιραίο λάθος των εθελοντών και τα σχέδια απεγκλωβισμού

Σε νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους πεζοναύτες της Ταϊλάνδης τα αγόρια φαίνονται καλυμμένα με κουβέρτες να μιλούν με έναν δύτη και να στέλνουν τους χαιρετισμούς τους σε όσους βρίσκονται στην επιφάνεια και εργάζονται για τη διάσωσή τους.

«Συστηθείτε», ακούγεται να τους λέει ο δύτης με τα αγόρια να λένε το όνομά τους και να ευχαριστούν τους διασώστες τους.

Τα παιδιά κάνουν και έναν παραδοσιακό ταϊλανδέζικο χαιρετισμό προτού να διαβεβαιώσουν ότι «είμαστε καλά στην υγεία μας».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης Anupong Paojinda είπε ότι η μόνη λύση είναι τα παιδιά να κολυμπήσουν έξω από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.

Την ίδια στιγμή, ένα τραγικό λάθος των εθελοντών ανάγκασε τα παιδιά να κινηθούν ακόμα πιο μέσα στο σπήλαιο καθώς συμμετέχοντας στις προσπάθειες αποστράγγισης των υδάτων, ανέβασαν από λάθος τη στάθμη του νερού.

«Μπορεί να έχουν την πεποίθηση ότι η τεχνική τους είναι αποτελεσματική για την αποστράγγιση των υπόγειων υδάτων, αλλά οτιδήποτε δεν υπάρχει στο σχέδιο πρέπει να συζητηθεί πρώτα μαζί μας», είπε αξιωματούχος.

NINTCHDBPICT0004176095621

Την ίδια στιγμή, οι διασώστες εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα απεγκλωβίσουν τα παιδιά. Κάποια από τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνσή τους είναι τα εξής:

Αναμονή για να πέσει η στάθμη των υδάτων

Αυτό θα επέτρεπε στα παιδιά να βγουν πεζή από το σπήλαιο, με πολύ λίγα τμήματα που να πρέπει να διασχίσουν υποβρυχίως με μάσκες.

Οι διασώστες έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα άντλησης, με τη βοήθεια γιαπωνέζων μηχανικών.

«Η κύρια αποστολή μας παραμένει η άντληση των υδάτων», διευκρίνισε σήμερα ο Ναρονγκσάκ Οσοτακόρν, επικεφαλής του πυρήνα που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Απομάκρυνση των παιδιών μέσω φρέατος που οδηγεί κάθετα μέχρι το σπήλαιο

Η προσέγγιση αυτή συνεχίζει να μελετάται παραλλήλως. Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν μια οδό εισόδου από την κορυφή του βουνού, η οποία να συνδέεται ή να μπορεί εύκολα να συνδεθεί, με γεώτρηση, με το τμήμα του σπηλαίου στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά.

«Μελετάμε κάθε τετραγωνικό μέτρο για να δούμε αν κάποιο από τα πηγάδια οδηγεί στο σπήλαιο», είπε ο κυβερνήτης.
Αποστολή ενός παιδιού ως προσκόπου

Ο κυβερνήτης ανέφερε μια ήδη δοκιμασμένη τακτική για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στα πιο φοβισμένα από τα θύματα: πρόκειται για την εθελοντική αποστολή ενός πρώτου παιδιού ως προσκόπου - ώστε οι διασώστες να μπορέσουν στη συνέχεια να δείξουν στην υπόλοιπη ομάδα μια φωτογραφική απόδειξη πως έφθασε στην άκρη.

Οι Ταϊλανδοί διασώστες λένε ότι τα παιδιά μπορούν να βγουν «ένα-ένα», χωρίς να διευκρινίζουν το διάστημα που θα μεσολαβεί ανάμεσα στις εξόδους. Η επιστροφή στο σπήλαιο με μια απόδειξη ζωής θα έπαιρνε έξι ώρες σε έναν δύτη, άρα προϋποτίθεται ότι δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου.

Φορεία με μπουκάλα οξυγόνου

«Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα είδος φορείου με μια μπουκάλα οξυγόνου, μια πλήρη μάσκα, και να τα τραβήξουμε προς την έξοδο χωρίς να χρειαστεί να κολυμπήσουν. Είναι μια τεχνική που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί», πρότεινε ο Μπιλ Γουαϊτχάουζ, αντιπρόεδρος του βρετανικού Συμβουλίου Διασώσεων σε Σπήλαια, όταν ερωτήθηκε από το BBC.

Προς το παρόν, οι Ταϊλανδοί διασώστες δεν έχουν αναφέρει την επιλογή αυτή.

Πηγή φωτογραφιών: The Sun