Ζιπέ: «Η Ιταλία έχει πρόβλημα αξιοπιστίας»

Ζιπέ: «Η Ιταλία έχει πρόβλημα αξιοπιστίας»


Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι πρέπει να υπάρξει επαγρύπνιση σχετικά με την υλοποίηση από την Ιταλία των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει "πρόβλημα αξιοπιστίας".

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη υιοθετήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ζήτησε μία διαδικασία επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στο μεταξύ ο Ιβ Μερς, μέλος του συμβουλίου των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επεσήμανε ότι για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά ομόλογα "τίθεται ως προϋπόθεση" ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Μπερλουσκόνι.

"Αν το συμβούλιο (των κυβερνητών) της ΕΚΤ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι όροι που τέθηκαν προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση δεν ισχύουν πλέον, είναι ελεύθερο να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή", προειδοποίησε ο Μερς, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου.

Διαβάστε περισσότερα στο Newscode.gr