ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Μπαράζ επιθέσων με τουλάχιστον 8 νεκρούς

Σομαλία: Μπαράζ επιθέσων με τουλάχιστον 8 νεκρούς

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες ανατινάχθηκε την Κυριακή σε σημείο της κεντρικής λεωφόρου της Μογκαντίσου, της πρωτεύουσας της Σομαλίας, σύμφωνα με την αστυνομία, με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα να μεταδίδει ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το αυτοκίνητο-βόμβα ανατινάχθηκε μπροστά σε εστιατόριο κατά μήκος της πολυσύχναστης λεωφόρου. Η πρόσοψη του εστιατορίου καταστράφηκε.

Το αυτοκίνητο «εξερράγη στον χώρο στάθμευσης μπροστά στο εστιατόριο», διευκρίνισε ο Αμπντουλάχι Χουσέιν, αστυνόμος Α΄ της αστυνομίας της Μογκαντίσου. Ο Αμπντικάρ Αμπντιραχμάν, διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων Amin, ανέφερε ότι «διακομίσαμε δύο νεκρούς και άλλους 7 τραυματίες».

Ο αυτόπτης μάρτυρας που επικαλέστηκε το Reuters ανέφερε ότι είδε τρεις νεκρούς και τρία αυτοκίνητα κι ένα τρίκυκλο που καταστράφηκαν. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα, αστυνομικοί και μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρεις Σομαλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο προάστιο Αφγκόγιε, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Σεμπάμπ. Σομαλοί στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στην Αφγκόγιε αυτή την εβδομάδα ενόψει μιας επίσκεψης του προέδρου Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Φαρμάτζο.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Νουρ Αλί, αστυνόμος Α΄ της αστυνομίας της Σομαλίας, τηλεφωνικά στο Ρόιτερς από την Αφγκόγιε.

Η Σεμπάμπ, μέσω του εκπροσώπου της για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, υποστήριξε ότι «σκοτώσαμε 11 στρατιώτες».

Σε άλλο επεισόδιο νωρίς το πρωί της Κυριακής, οι σομαλικές δυνάμεις σκότωσαν δύο ένοπλους έπειτα από σύντομη ανταλλαγή πυρών σε σημείο ελέγχου στην πρωτεύουσα, γνωστοποίησε η αστυνομία.

«Ο σομαλικός στρατός σκότωσε δύο ένοπλους στο σημείο ελέγχου Μπεναντίρ. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά στην ανταλλαγή πυρών», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντουλάχι, αξιωματικός της αστυνομίας.

Στη Σομαλία, στο Κέρας της Αφρικής, η κατάσταση συνεχίζει να είναι χαοτική από το 1991, όταν πολέμαρχοι ανέτρεψαν τον ηγέτη της χώρας Σιάντ Μπαρέ πριν στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου. Η ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ μάχεται για να ανατρέψει την αδύναμη ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας –η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, που δρα με εντολή του ΟΗΕ– προκειμένου να επιβάλει την δική της ακραιφνή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, της σαρίας.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων