ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τον Μπερλουσκόνι

Σήμερα η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τον Μπερλουσκόνι

Τον ισολογισμό του δημοσίου για το 2010 θα κληθεί να εγκρίνει σήμερα η βουλή της Ρώμης, ψηφοφορία η οποία χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ως το πρώτο κρίσιμο <<τεστ>> για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Κατά τις εκτιμήσεις της δημόσιας τηλεόρασης Rai, o <<Καβαλιέρε>> θα μπορούσε να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, και να μεταθέσει την αντιπαράθεση, για την επόμενη εβδομάδα, με την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, επί των μέτρων που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν όμως ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, σήμερα το απόγευμα, μπορεί να μην ξεπεράσει, τελικώς, τις 312 ψήφους, ενώ η έγκριση του ισολογισμού, απαιτεί 316 <<ναι>>. Αν οι αποχές, είναι περισσότερες από τις θετικές ψήφους, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση μειοψηφεί <<ντε φάκτο>> και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα έπρεπε να αποφασίσει, αν επιθυμεί να επισημοποιήσει την κυβερνητική κρίση, καλώντας τον Μπερλουσκόνι, στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα <<Κορριέρε Ντέλλα Σέρα>>, ο Μπερλουσκόνι κατά την διάρκεια νέας συνεδρίασης με τους στενότερους συνεργάτες του, χθες βράδυ, δήλωσε ότι <<αν πρέπει να πεθάνει πολιτικά, τότε επιθυμεί να συμβεί μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου>>. Παράλληλα, χθες, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εφημερίδα <<Λίμπερο>>, ο μεγιστάνας- πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι <<θέλει να δει ποιος θα τολμήσει να τον προδώσει>>.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, από την μεριά τους, πρόκειται να αποφασίσουν την ακριβή στάση που θα τηρήσουν στο εξής, σε συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων, που θα αρχίσει στις 11. 30 ώρα Ιταλίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, θα κάνει ο,τι μπορεί για να μην παραιτηθεί και σε περίπτωση που χάσει, όντως, την πλειοψηφία στην βουλή, θα πιέσει τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο να προκηρύξει άμεσα εκλογές ή να του αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεδομένης, όμως, της στάσης της Λέγκα του Βορρά, που ζητά εκλογές, πολύ δύσκολα, ο <<Καβαλιέρε>>, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα, βιώσιμη, κυβερνητική ομάδα.

Η δε αντιπολίτευση, τάσσεται υπέρ της συγκρότησης μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Αν όμως δεν δεχθούν να την υποστηρίξουν ούτε η Λέγκα, ούτε ο μπερλουσκονικός <<Λαός της Ελευθερίας>>, είναι και εδώ αμφίβολο το αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρώτο, αναπόφευκτο, εμπόδιο, εκείνο της ψήφου εμπιστοσύνης.