ΚΟΣΜΟΣ

Υποστηρίζει τον Μάριο Μόντι για πρωθυπουργό ο Σίλβιο

Υποστηρίζει τον Μάριο Μόντι για πρωθυπουργό ο Σίλβιο

Την υποστήριξή του στον πρώην επίτροπο της ΕΕ Μάριο Μόντι, ο οποίος θεωρείται ότι θα τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία, προσέφερε σήμερα ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Σας υποβάλλω τα συγχαρητήριά μου και αυτά της κυβέρνησης για το διορισμό σας ως ισόβιου γερουσιαστή, απόδειξη της πολύ μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής αξίας σας, και σας εύχομαι να έχετε μια καρποφόρα θητεία προς το συμφέρον της χώρας», γράφει ο Μπερλουσκόνι στο μήνυμα που απηύθυνε στον Μόντι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο διόρισε χθες τον Μόντι ισόβιο γερουσιαστή, μια απόφαση που ερμηνεύεται σ' όλη την Ιταλία ως προοίμιο του διορισμού του επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Μπερλουσκόνι.

Το διάταγμα αυτό του Ναπολιτάνο συνυπέγραφε εξάλλου ο Μπερλουσκόνι, ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο βάσει της ιταλικής νομοθεσία.

Όλοι οι παρατηρητές βλέπουν στο γεγονός αυτό μια ένδειξη αλλαγής στάσης του Καβαλιέρε ο οποίος, αφού αρχικά αρνήθηκε κάθε ιδέα για μια μεταβατική κυβέρνηση αφού παραιτηθεί, εντός των προσεχών ημερών, συντάχθηκε τελικά με το σχέδιο αυτό υπό την πίεση των αγορών, ορισμένων από τους συμμάχους του και του αρχηγού του κράτους.

Ωστόσο, ο ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του ιταλού πρωθυπουργού, το κόμμα της Λέγκας του Βορρά, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση για να αντικατασταθεί ο Μπερλουσκόνι από τον Μάριο Μόντι. «Αν ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δώσει εντολή στον Μόντι να σχηματίσει κυβέρνηση. . . η Λέγκα του Βορρά θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μόντι, ο οποίος διετέλεσε επίτροπος επί δέκα χρόνια (1994-2004), μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας συζητά το κόμμα του Μπερλουσκόνι