Διεθνές έγκλημα η επίθεση στο Σουδάν

Διεθνές έγκλημα η επίθεση στο Σουδάν

Καταδίκασε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την αεροπορική επίθεση εναντίον προσφυγικού καταυλισμού στο Νότιο Σουδάν, λέγοντας ότι συνιστά «διεθνές έγκλημα».

 

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία "χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες" για να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υπευθύνων.

Στη λίστα των διεθνών εγκλημάτων περιλαμβάνονται τα εγκλήματα πολέμου, οι γενοκτονίες ή ακόμη τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με νοτιοσουδανούς αξιωματούχους, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε ο σουδανικός στρατός εναντίον καταυλισμού του Νοτίου Σουδάν. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό τα στοιχεία αυτά να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Το Νότιο Σουδάν κατηγορεί το Σουδάν ότι πραγματοποίησε αυτούς τους βομβαρδισμούς εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού.

Τα σουδανικά στρατεύματα διεξάγουν εδώ και μήνες σφοδρές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στο Νότιο Κορντοφάν και στον Κυανό Νείλο, δύο κρατίδια του Βορρά που συνορεύουν με το Νότο και των οποίων ένα μέρος του πληθυσμού πολέμησε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής Σουντ του νότου στον εμφύλιο πόλεμο (1983-2005, με δύο εκατομμύρια νεκρούς).