ΚΟΣΜΟΣ

Στάση πληρωμών από τη Δαμασκό στην πετρελαϊκή Total

Στάση πληρωμών από τη Δαμασκό στην πετρελαϊκή Total

Η κυβέρνηση της Συρίας διέκοψε τις πληρωμές προς το γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total, για την παραγωγή πετρελαίου στο έδαφός της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Η Total δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς σταμάτησαν οι πληρωμές.

Ωστόσο, από τα τέλη Σεπτεμβρίου η γαλλική εταιρεία μείωσε «ελαφρά» την παραγωγή της λόγω της κατάστασης στη Συρία, αλλά συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημείωσε ένας εκπρόσωπός της.

Η Total μαζί με την αγγλο-ολλανδική Shell είναι η κύρια ξένη εταιρεία στη χώρα. Πριν από τα βίαια επεισόδια, παρήγαγε καθημερινά περίπου 39.000 βαρέλια (ισοδύναμα με του πετρελαίου) υδρογονανθράκων, από τα οποία τα 14.000 είναι βαρέλια πετρελαίου.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να σταματήσει τις έρευνες για πετρέλαιο που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη Συρία, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν διπλωματικές της αποστολές.

Ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή αφορά έξι γεωτρήσεις στη Συρία, όπου οι εργασίες πραγματοποιούνται από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών TPAO και τη συριακή εθνική εταιρεία πετρελαίου.