ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη αλλαγή σε σχολεία: Σε ποια πόλη επανέρχεται η μαθητική στολή

Μεγάλη αλλαγή σε σχολεία: Σε ποια πόλη επανέρχεται η μαθητική στολή

Αλλάζουν όλα μετά από 50 χρόνια...

Tην επαναφορά των μαθητικών στολών στα δημοτικά σχολεία αποφάσισε μια γαλλική πόλη στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού δίνοντας στα παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών την επιλογή να ντύνονται ομοιόμορφα με τους συμμαθητές τους, ή να ακολουθούν το δικό τους dress code.

Η αρχική ιδέα της επαναφοράς των μαθητικών στολών άνηκε στον δήμαρχο της πόλης Προβέν, ο οποίος κατόπιν διοργάνωσε μια δημοσκόπηση, ζητώντας από τους γονείς των παιδιών του δημοτικού να ψηφίσουν εάν ήθελαν ή όχι να εφαρμοστεί η προαιρετική χρήση στολών.

Πάνω από το 60% των γονιών της περιοχής απάντησαν θετικά, και έτσι η ιδέα του δημάρχου έγινε πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι 759 μαθητές των έξι δημοτικών στο Προβέν θα μπορούν να επιλέξουν όσα κομμάτια θέλουν από μια «κολεξιόν» 10 ενδυμάτων, που θα περιλαμβάνει μπλε t-shirt και γαλάζια πουλόβερ, τα οποία θα φέρουν το έμβλημα της πόλης και το εθνικό σύνθημα «liberté, egalité, fraternité» (ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα).

Τα δέκα ενδύματα κοστίζουν συνολικά 145 ευρώ, αν όμως μια οικογένεια έχει δύο παιδιά το κόστος μειώνεται στο μισό, αφού παρέχεται έκπτωση 50%. Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, δήλωσε υπέρ της επαναφοράς των μαθητικών στολών, αφού κατά τη γνώμη του «ενισχύουν το αίσθημα περηφάνιας» για το εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτεί ο μαθητής και εκφράζουν «την ισότητα μεταξύ των παιδιών».

Η Γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ξανακάνει τις στολές υποχρεωτικές στα σχολεία, μετά την κατάργησή τους το 1968, αφού ένα τέτοιο μέτρο θα κρινόταν οπισθοδρομικό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο δολοφόνος του Μακρή: Τον γάζωσε εξ επαφής – Καρέ - καρέ το φονικό στη Βούλα

Απομονωμένος ο Ερντογάν από το ενεργειακό παιχνίδι – Μάζεψε άρον - άρον καλώδια το Barbaros