ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο για περιστολή της βίας στη Συρία

Τελεσίγραφο για περιστολή της βίας στη Συρία

Τελεσίγραφο τριών ημερών για να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών που αξιώνουν την αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και για να γίνει αποδοχή της αποστολής αράβων παρατηρητών, εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου χθες στη Συρία.


Η Δαμασκός ειδικά εξετάζει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να σταλούν παρατηρητές του στη χώρα για την προστασία των αμάχων όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Ίμαντ Μουστάφα.

«Θα αντιμετωπίσουμε θετικά προτάσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της Συρίας», δήλωσε ο Μουστάφα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar του Λιβάνου.

Στο μεταξύ η Ρωσία εκτίμησε σήμερα πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καλέσει τη συριακή κυβέρνηση αλλά επίσης και την αντιπολίτευση να σταματήσουν τη χρήση βίας.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να επιμείνει σε αυτό.

«Η πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου την 2α Νοεμβρίου, την οποία υποστηρίξαμε, περιέχει πολλά σημεία. Η πρώτη διακήρυξη που πρέπει να γίνει αφορά τον τερματισμό της βίας. . . αυτή είναι μια σημαντική δήλωση, διότι η βία στη Συρία δεν προέρχεται αποκλειστικά από τις κυβερνητικές δομές», είπε ο Λαβρόφ. Η θέση του Αραβικού Συνδέσμου όσον αφορά αυτό το θέμα πρέπει να γίνει πιο λεπτομερής και σταθερή, πρόσθεσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

«Προτείνουμε όλα τα κράτη που τάσσονται υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης των γεγονότων στη Συρία να καλέσουν όχι μόνο τις συριακές αρχές να διακόψουν τη χρήση βίας, αλλά επίσης και τις ομάδες της αντιπολίτευσης», επέμεινε ο ίδιος.