ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες το Παρίσι: «Κόλαση» με φωτιές, συγκρούσεις, τραυματίες και αντάρτικο «κίτρινων γιλέκων»

Στις φλόγες το Παρίσι: «Κόλαση» με φωτιές, συγκρούσεις, τραυματίες και αντάρτικο «κίτρινων γιλέκων»

«Μυρίζει επανάσταση»: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιούέγιναν σήμερα (01/12) το θέατρο σκηνών ανταρτικού πόλης, στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» – Πεδίο μάχης ξανά οι δρόμοι - Δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις - Κλειστοί σταθμοί του μετρό και πολυκαταστήματα – Έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από αστυνομικό όχημα - Φωτιά σε κτήριο κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Διαδηλωτές στην Αψίδα του Θριάμβου τραγούδησαν τη Μασσαλιώτιδα, καλώντας σε παραίτηση τον Μακρόν -Μακρόν: Αυτοί που προκάλεσαν το χάος θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στο Παρίσι, με φόντο τα «κίτρινα γιλέκα».

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, επιβεβαίωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτήριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν:

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτήριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, ενώ η βία εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Σύμφωνα μάλιστα με αστυνομική πηγή, εκλάπη αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού.

Από τις συγκρούσεις, 92 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων και 11 αστυνομικοί.

Παράλληλα, η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 224 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια.

Σκληρό βίντεο:

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Παράλληλα, τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν καθώς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» και των δυνάμεων της αστυνομίας εξαπλώνονται στη γαλλική πρωτεύουσα, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV.

Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως οργανώσεις της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς σχεδιάζουν να διεσδύσουν στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» κατά των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων και του υψηλού κόστους ζωής.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια απ' αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του οδοστρώματος.

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των "κίτρινων γιλέκων"», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» είχε 75.000 διαδηλωτές στη Γαλλία στις 15.00 τοπική ώρα.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Καθιστική διαμαρτυρία στην Αψίδα του Θριάμβου

Μερίδα διαδηλωτών έστησε επίσης οδοφράγματα στις γύρω περιοχές, έσπασε αυτοκίνητα ενώ πυρπόλησε δεκάδες οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός περιπολικού.

Στις φλόγες τυλίχθηκε και ένα εστιατόριο.

Οι λιγότερο πάντως «θερμόαιμοι» διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα» και φωνάζοντας «Μακρόν, παραιτήσου».

Μπροστά από την Αψίδα, μάλιστα, οι διαδηλωτές ανέβασαν πανό, το οποίο έγραφε με μεγάλα μαύρα γράμματα: «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν».

«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις (που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «Είμαστε προσηλωμένοι στο διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου».

Μακρόν: Δεν θα δεχτώ ποτέ τη βία, αυτοί που προκάλεσαν το χάος θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, από την πλευρά του, πως δεν θα δεχτεί «ποτέ τη βία», σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Παρίσι.

Παράλληλα, τόνισε ότι «το κύμα βίας και βανδαλισμού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού».

«Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.

Ο Μακρόν αρνήθηκε πάντως να δεχτεί ερωτήσεις έπειτα από μια μέρα ταραχών στο Παρίσι, ωστόσο δήλωσε ότι εκείνοι που διέπραξαν βίαιες ενέργειες απλά επιζητούσαν να σπείρουν το χάος και θα λογοδοτήσουν γι΄αυτό στη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκάλυψε τέλος ότι συγκάλεσε συνεδρίαση με τους κορυφαίους υπουργούς του μόλις επιστρέψει στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι σφοδρές συγκρούσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο Παρίσι, αλλά «εξαπλώθηκαν» και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως η Ναντ, η Τουλούζη, η Σαρβίλ Μεζιέ και η Αβινιόν.