ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Σε πανικό η Τερέζα Μέι – Ανέβαλε την ψηφοφορία για να γλιτώσει την πανωλεθρία

Brexit: Σε πανικό η Τερέζα Μέι – Ανέβαλε την ψηφοφορία για να γλιτώσει την πανωλεθρία

Η απόφαση της Τερέζα Μέι, την παραμονή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας, ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά πιθανών εκβάσεων, που κυμαίνονται από ένα άτακτοBrexitχωρίς συμφωνία, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής εβδομάδες πριν από την έξοδο της Βρετανίας την 29η Μαρτίου έως τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ανακοινώνοντας την αναβολή της ψηφοφορίας, η Μέι προκάλεσε το γέλιο ορισμένων βουλευτών μόλις ανέφερε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη συμφωνία που σύναψε τον προηγούμενο μήνα με την ΕΕ, έπειτα από 18 μήνες περίπλοκων διαπραγματεύσεων κι ότι άκουσε προσεκτικά τις διαφορετικές απόψεις των βουλευτών.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή» πρόσθεσε η ίδια.

Δείτε τη συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο:

Με το πολιτικό της μέλλον σε κίνδυνο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι θα επιστρέψει στην ΕΕ και θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, στοχεύοντας να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας, ως αποτέλεσμα του Brexit.

«Εάν προχωρούσαμε και πραγματοποιούσαμε την ψηφοφορία αύριο η συμφωνία θα απορριπτόταν με σημαντική διαφορά» είπε η Μέι στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για τη σωστή συμφωνία.

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιταχύνει την εκπόνηση ενός ενδεχόμενου σχεδίου για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, την 29η Μαρτίου.

Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» είπε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αυτή η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας.

Περαιτέρω Συνομιλίες;

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν οι 27 της ΕΕ θα επέτρεπαν τυχόν αλλαγές, που θα έπειθαν τους αντιπάλους της Μέι στο εσωτερικό της χώρας της να στηρίξουν τη συμφωνία.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Βρετανία δεν έχει πλέον «μια λειτουργική κυβέρνηση» και κάλεσε την πρωθυπουργό της χώρας να «κάνει χώρο» για μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Άλλα μικρότερα κόμματα, όπως οι εθνικιστές της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επισήμαναν ότι θα στηρίξουν μια πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Μέι.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι θα επιδιώξει να της δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις από την ΕΕ σχετικά με το backstop, το «δίχτυ ασφαλείας» προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνοριακών ελέγχων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, μιας χώρας μέλους της ΕΕ και θα στοχεύει να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στο βρετανικό κοινοβούλιο στην εφαρμογή του.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση για τα ιρλανδικά σύνορα, αν και το γερμανικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι δεν βλέπει τι θα μπορούσε να αλλάξει στη συμφωνία των 585 σελίδων.

Σύμφωνα με τη Μέι, το βαθύτερο ερώτημα είναι εάν το κοινοβούλιο θέλει να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού ή να φανερώσει τις βαθιές διαφορές στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέσω της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η απόφαση της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης να αναβάλει την ψηφοφορία ελήφθη ώρες αφότου το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.
Η χρονική στιγμή της έκδοσης της απόφασης αυτής δεν αποτελεί σύμπτωση, αφού το δικαστήριο διευκρίνισε ότι απεφάνθη επειγόντως για διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί βουλευτές κατανοούν τις επιλογές τους.

Συναινέσεις συμβολικού χαρακτήρα;

Για τον Κόνσταντιν Φρέιζερ, έναν αναλυτή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο TS Lombard, ο βασικός λόγος για την αναβολή της ψηφοφορίας είναι, για την κυβέρνηση, να «προσπαθήσει να πετύχει επιπλέον παραχωρήσεις, ακόμα και συμβολικού χαρακτήρα για να δώσει τους στους βουλευτές της που διστάζουν ακόμη μια δικαιολογία για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία».

Ωστόσο, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ενέχει κινδύνους για το Λονδίνο και θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις διεκδικήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

Αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές, μια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί πριν από την 21η Ιανουαρίου.

Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θέλει ο Κόρμπιν – Πρόταση μομφής κατά της Μέι

Η παραμονή (στην ΕΕ) θα έπρεπε να είναι στο ψηφοδέλτιο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Επανέλαβε ότι παραμένει αποφασισμένος να προωθήσει πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, την επόμενη εβδομάδα, είτε προχωρήσει στην ψηφοφορία της Τρίτης για το Brexit είτε όχι, ακόμη και εάν καταψηφιστεί από τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.
Υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι θα εγκριθεί, χαρακτηρίζοντάς την «γελοία» και λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να δουλέψει, όλοι το ξέρουν αυτό».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ο κ. Κόρμπιν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα έπρεπε να υπάρχει η επιλογή «Remain» (παραμένω), διευκρινίζοντας ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα έπρεπε να είναι «ποιοτικά διαφορετικό από το προηγούμενο» και ότι θα έπρεπε να «υπάρχει δυνατότητα επιλογής για το τι προσφέρεται» σε σχέση με τη συμφωνία του Brexit.

Πρόσθεσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί, και ταυτόχρονα να σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε το Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το κόμμα των Συντηρητικών αντέδρασε άμεσα στα σχόλια του Κόρμπιν, υποστηρίζοντας ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα γυρνούσε τη χώρα πίσω στο σημείο μηδέν.

Ολοένα και πιο πιθανό ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Μια πολυδάπανη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι ολοένα περισσότερο πιθανή, εκτίμησε η Ναταλί Λουαζό, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης.

Η δήλωση της Λουαζό ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση από την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι παρά τις τελευταίες εξελίξεις, μια απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης είναι όλο και πιο πιθανή» τόνισε σε βουλευτές η Λουαζό.

«Ο κίνδυνος μιας μη-συμφωνίας εξόδου θα είναι επίσης μια έξοδος που θα είναι αναμφίβολα εξαιρετικά δαπανηρή για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα είναι επιζήμια και για την ΕΕ».

«Κάποιοι επεξεργάζονται άλλα σενάρια και η σύγχυση στο Λονδίνο παραμένει ιδιαίτερα έντονη», πρόσθεσε.