ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Στις Βρυξέλλες αναζητά η Μέι λύσεις που... «δεν διαπραγματεύονται»

Brexit: Στις Βρυξέλλες αναζητά η Μέι λύσεις που... «δεν διαπραγματεύονται»

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταβεί σήμερα, Τρίτη (11/12), η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέιπροκειμένου να -επιχειρήσει να- εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop).

Το ταξίδι αυτό έρχεται μετά την χθεσινή απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.

H Τερέζα Mέι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στις 20:15 (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μέι συναντήθηκε νωρίτερα στη Χάγη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ενώ βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.

brexit may2

Η Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να αναβληθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε όσον αφορά το Brexit, προκειμένου να αποπειραθεί να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι Bρετανοί κοινοβουλευτικοί αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η Μέι, πιεζόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν, μπορεί να αποσπάσει κάποια ουσιώδη αλλαγή.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα του Brexit μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας

Δεν είναι σαφές ποιο αποτέλεσμα θα έχει η εσπευσμένη αυτή κίνηση της αρχηγού των Τόρις, ενώ θεωρητικά απέμεναν λιγότερες από τριάντα ώρες ως την έναρξη της ψηφοφορίας. Δεν αποκλείεται ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε άλλος ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ούτε καν ένα νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν ψύχραιμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας.

Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ - Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση. «Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης (...) το σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία», αποκλείοντας την επαναδιαπραγμάτευσή της. Ωστόσο, σημείωσε πως θα «εκμεταλλευθούμε το περιθώριο ελιγμών για την καλύτερη ερμηνεία» της συμφωνίας, χωρίς να «ανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, το βασικό πρόβλημα της Βρετανίας αφορά τη συμφωνημένη λύση έσχατης ανάγκης για την αποφυγή συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας, το λεγόμενο "backstop". «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά θα παραμείνουμε συνεπείς απέναντι στην Ιρλανδία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Μεταφέρεται σε άλλη φυλακή ο 19χρονος Αλβανός - Έρευνα για το ξυλοδαρμό του

Κοινωνικό Μέρισμα: Αυτό είναι το λάθος που σας πετάει εκτός - Τι πρέπει να κάνετε