ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «διαλύει» την Τουρκία: Επιβολή δασμών και «μπλόκο» στο εμπόριο

Ο Τραμπ «διαλύει» την Τουρκία: Επιβολή δασμών και «μπλόκο» στο εμπόριο

Τέλος στην προνομιακή εμπορική μεταχείριση - Η εμμονή του Ερντογάν στην αγορά των S-400 οδηγεί σε καταστροφή της τουρκικής οικονομίας

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τα παιχνίδια και τα «παζάρια» στα εξοπλιστικά στέλνει η Ουάσινγκτον, με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει τον εκνευρισμό του για τις πρακτικές του «σουλτάνου».

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα τερματίσει τις συμφωνίες βάσει των οποίων επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου τόσο στην Ινδία όσο και στην Τουρκία, ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα.

Ο λόγος είναι διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο η Ινδία όσο και η Τουρκία έχουν αγοράσει από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συνδεθεί μέχρι της στιγμής τα δύο γεγονότα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι ο τερματισμός της προνομιακής μεταχείρισης στο εμπορικό πεδίο της Αμερικής με το Νέο Δελχί και την Άγκυρα, είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην περίπτωση που εγκαταστήσουν το ρωσικό σύστημα.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν θα τερματίσουν το (προτιμησιακό) καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ινδία και την Τουρκία», στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να διαθέτουν ευχερέστερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Κατά την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να επωφελείται από το πρόγραμμα, αυτό διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά».

Αυτό σημαίνει ότι πολλά τουρκικά εξαγόμενα προϊόντα που διατίθενται αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς. Υπολογίζεται ότι η Τουρκία γλιτώνει κάθε χρόνο σε δασμούς το ποσό που χρησιμοποίησε για να αγοράσει τους S-400.

Στην περίπτωση της Ινδίας, ο Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο διότι έπειτα από «εντατικές επαφές» με το Νέο Δελχί κατέληξε στο συμπέρασμα πως «δεν παρέχει εγγυήσεις» σε επαρκή βαθμό στην Ουάσινγκτον πως θα προσφέρει «ίση και δίκαιη πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις ινδικές αγορές».

Διαβάστε επίσης:

Μυστηριώδης πτήση: Γιατί προσγειώθηκε στην Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας

Σχετικές ειδήσεις